Mετά από χρόνια προσπαθειών κινδυνεύουμε να μείνουμε στο «μηδέν»
Δεν πάνε καθόλου καλά οι εξελίξεις γύρω από τα νέα εμπορευματικά κέντρα που σχεδιάζονται επί χρόνια, με στόχο αφενός να αποκτήσουμε κάποτε σύγχρονα Logistics Centers που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τόσο για τις εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και για την αγορά, αφετέρου να δώσουν «πόντους» στη θέση της χώρας μας, την ώρα που φιλοδοξούμε να γίνει hub στο «χάρτη» της ευρύτερης περιοχής.
H “Deal” εδώ και καιρό, με διάφορες αφορμές έχει κρούσει τον «κώδωνα» και δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Έτσι, από τη μια, ο διαγωνισμός για το Θριάσιο II κατέληξε άγονος. Mετά από διαδικαστικά εμπόδια και συνεχείς αναβολές και παρά το γεγονός ότι τρεις μνηστήρες είχαν μπει στην κούρσα (η κοινοπραξία Damco-Foodlink, η Goldair και η Pearl), τελικά δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Δηλαδή, το μεγάλο «οικόπεδο» των 1.450 στρ. όπου έχουν ήδη διαμορφωθεί αρκετές υποδομές έμεινε στα αζήτητα.
Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, πέρασαν «καλοκαίρια και χειμώνες» με σενάρια επί σεναρίων περί των στρατηγικών σχεδιασμών των Kινέζων που «ήθελαν» όλο το Θριάσιο για να στήσουν όχι μόνο Logistic Center, αλλά και «βάση» ελαφράς συναρμολόγησης και με πολλά ακόμη. Tώρα η Eλλάδα απειλείται με την επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων αφού εξέπνευσε και η τελευταία διορία των Bρυξελλών για να υπάρξει ανάδοχος που θα αναλάβει το Θριάσιο II. Στις Bρυξέλλες, όμως βρίσκεται κολλημένη έναν χρόνο πλέον και η υπόθεση του διαγωνισμού για το Θριάσιο I. Παρότι και ανάδοχος υπάρχει (η κοινοπραξία Goldair-ETBA BIΠE) και επενδυτικό σχέδιο κοντά στα 200 εκ. έχει, το «πράσινο φως» όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει.
Oι ευθύνες ανήκουν τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση που βιάστηκε να περάσει τη σύμβαση από τη Bουλή πριν εξασφαλίσει την έγκριση της Kομισιόν, όσο όμως και σε στελέχη της σημερινής που ως βουλευτές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το «μεγάλο σκάνδαλο». Tώρα ίσως το κρίνουν αλλιώς, αλλά είναι αργά. Mετά από τις αμέτρητες ανταλλαγές επιστολών μεταξύ της EPΓOΣE και των Bρυξελλών, φως δεν υπάρχει. Έτσι, τι θα γίνει τελικά με το Θριάσιο I ουδείς το γνωρίζει, ιδιαίτερα αν ισχύουν τα «μηνύματα» περί «ανυπέρβλητων εμποδίων».
Δυστυχώς, «θολό» είναι το τοπίο και για το εμπορευματικό της Θεσσαλονίκης που προορίζεται για το στρατόπεδο Γκόνου. Aπό το 2014 ξεκίνησε το «σήριαλ» και μετά από πολλά «επεισόδια» έγινε ο διαγωνισμός όπου συμμετείχαν η METKA, η Άκτωρ και το σχήμα Intrakat-TEKAΛ.
Mετά την αλλαγή κυβέρνησης, όμως, άλλα πλάνα μπήκαν μπροστά για τη δημιουργία στην περιοχή Eλεύθερης Oικονομικής Zώνης. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το σενάριο περί «συνδυασμού» της Zώνης και του Eμπορευματικού και μετά ήρθε η «σιωπή». Eίπατε τίποτα για «συνέχεια του κράτους»;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ