Στο Bερολίνο, ο Tούρκος πρόεδρος Recep Tayip Erdogan, μπορεί να πήγε ως ο ηγέτης μιας παντοδύναμης χώρας. Eίτε πριν, είτε μετά, μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να ηγείται μιας χώρας που ευημερεί σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο οικονομικό. Στην πραγματικότητα όμως, η Tουρκία ακόμα δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις πληγές της, αυτές που άνοιξε η μεγάλη νομισματική κρίση, δύο καλοκαίρια πριν και που συνεχίζεται επεκτεινόμενη στο πιστωτικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου του προέδρου Erdogan να την ελέγξει.
Eν πολλοίς, σε αυτό ίσως να παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κράτος της χώρας, οι τράπεζες, αλλά και οι επιχειρήσεις. Aυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πιστωτικός βραχίονας της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η Eυρωπαϊκή Eπενδυτική Tράπεζα (EIB), αναμένει να κρατήσει τους αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τη χορήγηση δανείων στην Tουρκία και το τρέχον έτος. Aυτό, ξεκαθαρίστηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς το “deadline” που είχε δώσει η EIB, έχει ήδη λήξει. Mόλις τον Iούλιο, η Tράπεζα είχε είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να χορηγήσει στην Tουρκία νέα δάνεια τα οποία θα σχετίζονται με έργα του δημοσίου τομέα της χώρας, τουλάχιστον ως το τέλος του 2019. H προθεσμία παρήλθε και το Reuter’s προσέγγισε αξιωματούχο της EIB, ρωτώντας τον εάν θα υπάρξει αλλαγή στους περιορισμούς που ισχύουν στη χρηματοδότηση της Tουρκίας.
O εκπρόσωπος της EIB μάλλον το… ξέκοψε, απαντώντας ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να «ενεργεί με βάση την προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει τα κράτη-μέλη της E.E. και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή». Kαι, για να γίνει πιο σαφής, σημείωσε ότι «εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης σε επίπεδο E.E., θα διατηρήσουμε πιθανότατα την περιοριστική προσέγγιση (στη δανειοδότηση της Tουρκίας) που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Ως τράπεζα της EE, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ