ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ REN ZHENGFEI
Ως πρώην στρατιωτικός, ο Ren Zhengfei, ξέρει δύο πράγματα καλά: Ότι για κάθε σχέδιο, πρέπει να έχεις ένα εναλλακτικό για back up, καθώς και ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπορείς να επιβιώσεις. Αυτές τις διδαχές του από τον κινεζικό στρατό, φαίνεται ότι τις έχει εφαρμόσει πάνω στη μικρή εταιρία που ίδρυσε και εξελίχθηκε στον κολοσσό που όλοι ξέρουμε σήμερα: Τη Huawei, τη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών του πλανήτη.
Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Huawei για κατασκοπεία και την έθεσαν πρώτη στη μαύρη λίστα, ο Zhengfei οργίστηκε, αλλά δεν πανικοβλήθηκε. Ούτε όταν οι αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας απέκλεισαν την εταιρία του από τη χρήση των λογισμικών τους (συγκεκριμένα η Google, του Android), καθώς ήδη είχε έτοιμο το plan b. Σήμερα, ο Κινέζος μεγιστάνας λέει πως περιμένει κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών από τις ΗΠΑ, αλλά ότι η Huawei είναι πανέτοιμη και πως θα επιβιώσει.
«Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να κλιμακώσουν την καμπάνια τους εναντίον της Huawei, όμως νιώθω ότι ο αντίκτυπος πάνω στη Huawei δεν θα είναι πολύ σημαντικός», είπε ο Ren στη διάρκεια του WEF στο Νταβός. «Για το 2020, μιας και έχουμε ήδη αποκτήσει εμπειρία από πέρυσι και έχουμε ισχυρότερη ομάδα, πιστεύω ότι είμαστε πιο σίγουροι ότι μπορούμε να επιβιώσουμε και από πιο σκληρές ακόμα επιθέσεις». Η Ουάσινγκτον πάντως, συνεχίζει να πιέζει τους συμμάχους της, πιο πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο, να μπλοκάρουν και αυτοί τη Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς, το 5G. Και, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παρουσιάσουν νόμο που θα μπλοκάρει την παροχή ενός αυξημένου αριθμού αγαθών στη Huawei, ώστε να μπει «τρικλοποδιά» στην παραγωγή της.
Άλλωστε, ήδη, η Huawei, λόγω του blacklisting, έχει αναγκαστεί να λανσάρει το κορυφαίο της κινητό τηλέφωνο, χωρίς αυτό να υποστηρίζεται από το software Google Android και λειτουργώντας -προς το παρόν- με open source λογισμικό. Όμως η κινεζική εταιρία προφανώς και το είχε προβλέψει αυτό προ ετών, και επενδύει στην ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας, που περιλαμβάνει chips και software, κάτι που σημαίνει ότι ήδη, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν έχει ανάγκη τις αμερικανικές εταιρίες οι οποίες και «διαφεντεύουν» τον χώρο. Πέρυσι, η Huawei λανσάρισε το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο ονομάζει HarmonyOS, όμως ακόμα δεν το έχει χρησιμοποιήσει σε smartphones της.
Ο ιδρυτής του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα λέει ότι η Huawei «έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να προετοιμάσει ένα plan B», το οποίο και επέτρεψε στην εταιρία να επιβιώσει ως σήμερα. «Εάν είχαμε μια αίσθηση ασφάλειας από τις ΗΠΑ», εξηγεί, «δεν θα χρειαζόταν καν να έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Εφόσον δεν είχαμε αυτή την αίσθηση ασφάλειας, ξοδέψαμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να φτιάξουμε το δικό μας plan B. Γι’ αυτό και αντισταθήκαμε στον πρώτο γύρο της επίθεσης».
Kαι τώρα, όλοι προσπαθούν να βρουν ένα hint για να καταλάβουν ποιος είναι ο σχεδιασμός στο Shenzhen. O αντιπρόεδρος της Huawei, Vincent Pang το έδωσε, διατυπώνοντας μια έμμεση απειλή, λέγοντας ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για να επιχειρήσει η εταιρία μια επιστροφή στις business as usual. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο, χάσαμε ήδη μια ναυαρχίδα», είπε, αναφερόμενος στο Mate 30 που λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο χωρίς πρόσβαση στις εφαρμογές της Google (παρά μόνο στο περιορισμένο open-source Android), κάτι που κόστισε στις πωλήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ