Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι γεύθηκε σήμερα μία προσωπική ικανοποίηση, καθώς και παρέλαβε την ανώτατη κρατική τιμητική διάκριση του γερμανικού κράτους κι είχε συνάμα την ευκαιρία να υπερασπισθεί τον απολογισμό της προεδρίας του εντός μίας χώρας που τακτικά κατά το παρελθόν επέκρινε τα πεπραγμένα του.
Πριν μερικές ημέρες, πάντως, αντιδράσεις είχε προκαλέσει η επικείμενη βράβευση του τέως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων που άσκησε κατά την θητεία του. Η πολιτική της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι όχι μόνο απαλλοτρίωνε διαρκώς τους Γερμανούς αποταμιευτές, αλλά μείωσε και τις συνταξιοδοτικές παροχές εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωναν οι επικριτές του.
Πάντως, στην προσφώνησή του, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τιμώντας τον Ντράγκι με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό της Αξίας στο Παλάτι του Μπελβεντέρε, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, εν μέσω μίας από τις δεινότερες κρίσεις, ο Ντράγκι «διατήρησε τη συνοχή του ευρώ και της ΕΕ» και κάνοντας αυτό «προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην Ευρώπη και το λέω σκόπιμα τούτο και στην ίδια μου τη χώρα».
Ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα «οι παρεξηγήσεις και η κατά καιρούς απουσία επικοινωνίας μεταξύ της ΕΚΤ και της γερμανικής κοινής γνώμης να μπορέσουν να ξεπερασθούν».
Από την πλευρά του, ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε των κατηγοριών, τονίζοντας στην τελετή βράβευσής του πως «στην καρδιά της κουλτούρας της (νομισματικής) σταθερότητας, υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος σεβασμός στους νόμους, τους κανόνες και στη θητεία του».
«Το DNA του ευρώ, που διακρίνει τις πράξεις της ΕΚΤ καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας της» υπήρξε επίσης «ορισμένως μία κατευθυντήρια αρχή για την προεδρία μου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανακοίνωση της βράβευσης του Ντράγκι αναβίωσε τις τελευταίες ημέρες τις επικρίσεις στη Γερμανία, με αιχμή του δόρατος την εφημερίδα Bild—που τον χαρακτηρίζει «Ντράγκι-Επιτόκιο Μηδέν», «Κόμη Ντράγκιλα» και ως «άνθρωπο που στράγγισε τους λογαριασμούς μας».
Στη Γερμανία εδραία και δογματική παραμένει η αντίληψη για μία ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αντίθετα με την ευελιξία και διαλλακτικότητα που επέδειξε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης από την Ιταλία. Ιδίως του προσήπταν πως διατηρεί πολύ χαμηλά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, προκειμένου να βοηθήσει τις χειμαζόμενες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, εις βάρος των αποταμιεύσεων των Γερμανών και πως δαπανά το δημόσιο χρήμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov, το 60% των Γερμανών ήταν αντίθετο με την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον Ντράγκι.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε—εις εκ των πλέον διαπρύσιων επικριτών του Ντράγκι—ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά, «προκειμένου να μην εμπλακεί στην τρέχουσα συζήτηση», τόνισε ο εκπρόσωπός του.
Αντιθέτως, ο Ντράγκι έχει τη στήριξη των Οικολόγων, ο βουλευτής των οποίων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ καυτηρίασε την «υποκρισία» των συντηρητικών, υπενθυμίζοντας πως τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της χώρας ευνοήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, που κατέληξαν να μειώσουν δραστικά το βάρος των επιτοκίων του δημοσίου χρέους.