Τις προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ύψους των προστίμων καθώς και για πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων φαίνεται πως μελετά το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Τον περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων όπως στην Α΄ κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά) καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.), έχει προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Σύμφωνα με το ΤΕΕ αναγκαία θεωρείται επίσης και η αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Εκπρόσωποι άλλων φορέων ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται τα πρόστιμα ωστόσο η συζήτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά».
Η τελική ρύθμιση με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη 25. Αυγούστου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ειδικό πρόστιμο για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας: τα τετραγωνικά του παράνομου κτίσματος επί την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο (αν δεν υπάρχει, θα χρησιμοποιείται η ελάχιστη της ευρύτερης περιοχής), επί 15% και επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο είδος της παρανομίας.
Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό αν το κτίριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Στο μισό μειώνεται και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφάπαξ με έκπτωση 20% ή τμηματικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη εντός 8 μηνών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξετάζει πρόταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων προκειμένου να διευκολύνει όσους πολίτες υπαχθούν στη ρύθμιση.
Με την αίτηση θα καταβάλλεται παράβολο ύψους 500 ευρώ για παράνομη κατασκευή/χρήση μέχρι 75 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., 1.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.