Οι τελευταίες επιστημονικές προβλέψεις θεωρούν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της Γης να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ κατά την πενταετία 2020-2024, ενώ δεν απορρίπτουν και το ακραίο ενδεχόμενο να υπερβεί το πλαφόν των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο έως τότε.
Αυτή τη στιγμή θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφθεί ποτέ είναι το 2016, αλλά οι τελευταίες προβλέψεις που βασίζονται σε μοντέλα υπολογιστών της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office) υποδηλώνουν ότι ένα νέο ετήσιο ρεκόρ είναι πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα μεμονωμένα έτη από το 2020 έως το 2024 προβλέπεται ότι θα είναι μεταξύ 1,06 ° C και 1,62 ° C πάνω από τις προ-βιομηχανικές συνθήκες και είναι πιθανό ότι το σημερινό ρεκόρ – 1,16 ° C, του το 2016, θα ξεπεραστεί. Συνολικά σε πενταετή κλίμακα, μέσος όρος των θερμοκρασιών αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 1,15 και 1,46 βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ συγκριτικά ο μέσος όρος για το 2015-2019, την θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανήλθε σε 1,09 βαθμό Κελσίου.
«Οι τελευταίες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε έτη καταδεικνύουν ότι (το φαινόμενο) της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συνεχιστεί, σε συμφωνία με τα αυξημένα επίπεδα των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σχολίασε ο μετεωρολόγος Νταγκ Σμιθ. «Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν κάποιον βαθμό αβεβαιότητας, όμως οι περισσότερες περιοχές θα είναι θερμότερες» ιδίως η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας σε προβλέψεις δεκαετούς κλίμακας επιστήμονας.
Σύμφωνα με το Met Office, υπάρχει ένας «μικρός κίνδυνος» (δεν ξεπερνά το 10% των πιθανοτήτων) σε μία από τις χρονιές μεταξύ 2020 και 2024 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία να υπερβεί το “φράγμα” του 1,5 βαθμού Κελσίου. Αν γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, θα οφείλεται σίγουρα στην πρόβλεψη ότι οι σημερινές σχετικά δροσερές συνθήκες στο βόρειο Ατλαντικό θα αλλάξουν προς το θερμότερο, επιδεινώνοντας έτσι την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασία στους +2 βαθμούς, ιδανικά στον +1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, κάτι που επιτάσσει τη δραστική και άμεση μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.