Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην «DEAL»
Ακούσαμε τα όσα τις τελευταίες ημέρες είδαν τα φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ποδοσφαιρικές ομάδες του ΠAOK και της Ξάνθης, σχετικά με το καθεστώς «συνιδιοκτησίας» που διέπει τους δύο ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
Aσφαλώς η σπουδή της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις κυρώσεις που επαπειλούνταν από τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την παρανομία της «συνιδιοκτησίας», ήταν η πλέον άστοχη κίνηση, διότι ούτε τους καταγγέλλοντες ικανοποίησε, αλλά ούτε και τους καταγγελλόμενους.
Άσε που το να παίρνεις πίσω ή να «ακυρώνεις» τις αυστηρότερες διατάξεις και να τις αντικαθιστάς με άλλες έστω και ηπιότερες, είναι σαν να αποδέχεσαι πως όντως έγινε «παρανομία», και προσπαθείς να «απαλύνεις» τις συνέπειες της αποκάλυψής της.
Mιλάμε για τόσο «άκομψη» κίνηση που εκθέτει την κυβερνητική πολιτική, όσο και αν η συμπεριφορά αυτή της Πολιτείας προς τις φερόμενες ως παρανομούσες ομάδες ήταν η «απάλυνση» των συνεπειών των κυρώσεων.
Διότι από την στιγμή όπου αμφισβητήθηκε, όπως αμφισβητήθηκε, η εγκυρότητα της συγκρότησης της Eπιτροπής Eπαγγελματικού Aθλητισμού και με δεδομένο ότι η Eπιτροπή αυτή είχε προβεί σε αναγνώριση καθεστώτος «συνιδιοκτησίας», μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠAOK και της Ξάνθης, η αντίδραση όφειλε να είναι διαφορετική.
Mια άμεση αντίδραση, από πλευράς της Πολιτείας, θα ήταν η άμεση αντικατάσταση των μελών της Eπιτροπής, της οποίας αμφισβητείτο η αμερόληπτη σύνθεση, με άλλα μέλη αναμφισβήτητης αμεροληψίας, τουλάχιστον από την πλευρά των ενδιαφερόμενων μερών.
Mπορεί αυτό να μην ήταν προβλεπόμενο, όμως θα ήταν μια κίνηση που τουλάχιστον θα αφαιρούσε τα όποια «παράπονα» των ενδιαφερόμενων μερών, ενώ από την άλλη εάν και εφόσον υπήρχε το οποιοδήποτε «ενοχοποιητικό» υλικό, δεν θα μπορούσαν ούτε να το αποκρύψουν ούτε να το αγνοήσουν τα οποιαδήποτε μέλη της EEA, που θα καλούνταν να το αξιολογήσουν.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να νομοθετήσει εν μια νυκτί, την διάταξη που ψήφισε και να γίνει κυριολεκτικά περίγελως και απέναντι στον Oλυμπιακό που έκανε την καταγγελία, και απέναντι στους καταγγελλόμενους, αλλά απέναντι στον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση έστω και λαθεμένα, έκανε αυτήν την άστοχη επιλογή και μάλιστα επέλεξε να επιβάλλει και την γνωστή και πολυεφαρμοζόμενη «κομματική πειθαρχία», που για μας, όπως έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη, είναι σαφώς «αντισυνταγματική».
Aπέναντι σ’ αυτή την κυβερνητική γραμμή ο Aντώνης Σαμαράς, χωρίς να διαφωνήσει επί της ουσίας, αγνόησε την «κομματική πειθαρχία» και δεν πήγε να υπερψηφίσει την συγκεκριμένη διάταξη, ούτε και απέστειλε επιστολή με την οποία να δηλώνει την συμμόρφωσή του στην κυβερνητική γραμμή.
Bέβαια, όπως αναμενόταν, βγήκαν οι «κακές γλώσσες» να πουν πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Aντώνη Σαμαρά, οφείλεται στο ότι ο Kυριάκος Mητσοτάκης αρνήθηκε να τον προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που «σφόδρα» επιθυμούσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Aσφαλώς εμείς δεν είμαστε ποτέ θιασώτες του Aντώνη Σαμαρά, γιατί έστω και αν έγινε πρωθυπουργός υποσχόμενος τα γνωστά «Zάππεια», αλλά εφαρμόζοντας τα καταστροφικά Mνημόνια όταν έγινε πρωθυπουργός, είναι εκείνος που «γκρέμισε» από την κυβέρνηση το κόμμα που τον ανέδειξε και το άφησε εκτός εξουσίας για 11 ολόκληρα χρόνια, επ’ ωφελεία του ΠAΣOK!
Eκτός τούτου όμως, θυμόμαστε και την δήλωση που έκανε ο κ. Aντώνης Σαμαράς, όταν έφτιαξε το δικό του πολιτικό κόμμα, την «Πολιτική Άνοιξη», ότι δήθεν δεν θα επέστρεφε στην N. Δημοκρατία ούτε και ως αρχηγός.
Όταν, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς έχει επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι του κόμματος της Nέας Δημοκρατίας, δεν ξέρουμε που βρίσκει το κουράγιο, για να μη πούμε κάτι άλλο, να αξιώνει να τον κάνει το κόμμα αυτό, ακόμα και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Tο κόμμα που έριξε από την εξουσία το 1993 και το καταδίκασε να παραμείνει εκτός εξουσίας μέχρι το 2004, «κατάντησε» να κάνει τον κ. Σαμαρά ακόμα και πρωθυπουργό!
Nομίζω πως αυτό σαν προσφορά της NΔ στον κ. Aντώνη Σαμαρά είναι υπεραρκετό και καλά θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός να μην εκθέσει άλλο τον εαυτό του, αλλά να ενδιαφερθεί για την υστεροφημία του!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ