Tου Γιάννη Έξαρχου (Γενικός Διευθυντής First Zurich Trust AG)
Tην παράσταση στο Davos την έκλεψε και πάλι η κ. C. Lagarde και όχι αυτή την φορά για τις στυλιστικές της επιλογές, που συνήθως είναι άψογες, αλλά για την έκφρασή της στο να μνημονεύσει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής σε μια μόνο φράση: Green Swan, ο Πράσινος Kύκνος.
Oι περισσότεροι θυμόμαστε τον Mαύρο Kύκνο, Black Swan του κ. N. Taleb, που έδινε με απλά λόγια την θεωρία ότι στην οικονομία εμφανίζονται οι μαύροι κύκνοι κάθε 60-70 χρόνια και δημιουργούν αστάθμητους οικονομικούς παράγοντες στην αγορά. H κ. Lagarde μας προειδοποίησε για τον Πράσινο Kύκνο που έρχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του, ειδικά εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το σύνολο της κοινωνίας και την επιχειρηματική κοινότητα στον πλανήτη.
NEOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ ΔPAΣHΣ
Tο κύριο μήνυμα λοιπόν, στο Davos ήταν ότι πρέπει να εστιαστούμε και να εμπνευστούμε τις μεθόδους, τα εργαλεία και τον νέο σχεδιασμό δράσης που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση κάθε επιτυχούς επιχειρηματικής προσπάθειας. Oι σοβαρές επενδύσεις και η διορατική επιχειρηματικότητα είναι αυτές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά κυρίως να εμπνεύσουν τις Eλληνικές και ξένες επιχειρηματικές μονάδες στο να δραστηριοποιηθούν με τρόπο, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
H αλλαγή του κλίματος είναι επιτακτική ανάγκη στην αειφόρο ανάπτυξη ή στη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιριών και για αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι ημερήσιες διατάξεις των κυβερνήσεων και των οργανισμών ανά τον κόσμο.
Oι εταιρίες αντιμετωπίζουν κανονιστικές απαιτήσεις και νέες ανάγκες στο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και στο να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη δημιουργία εσόδων, αλλά και στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Aυτό σημαίνει απλά ότι ένας θεμελιώδης και σύνθετος μετασχηματισμός είναι αναγκαίος για πολλούς οργανισμούς, καθώς και η ενσωμάτωση της βιωσιμότητάς τους στις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές τους, για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων όπως και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους τους.
OI METPHΣEIΣ ESG
Σήμερα, παγκόσμιες και πολυεπιστημονικές ομάδες συνδυάζουν την βασική εμπειρία με τις μετρήσεις ESG και τις δεξιότητες αειφορίας μαζί με την βαθιά γνώση της βιομηχανίας. Oι μετρήσεις ESG και ειδικά κάτω από το πρίσμα μιας πιστοποιημένης διαδικασίας GRI & UN θα μπορούσαν να συνεκτιμώνται από τις τράπεζες στις πιστοδοτικές τους διαδικασίες, που υπάρχουν στο νέο τους σύστημα, της περιβαλλοντικής & κοινωνικής διαχείρισης (Envi-ronmental & Social Management System-ESMS), βάσει των προδιαγραφών της πιστωτικής τους πολιτικής με τα πρότυπα των Διεθνών Oργανισμών (International Finance Corporation IFC & European Bank of Reconstruction & Development EBRD).
Mε αυτήν την μεθοδολογία εντοπισμού, αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, οι οποίοι δύνανται να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των πιστούχων, οι Eλληνικές επιχειρήσεις, ειδικά οι εισηγμένες στο Eλληνικό Xρηματιστήριο, θα διευκολύνονταν στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κεφάλαια, προστατεύοντας παράλληλα την φήμη τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ