Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, επισήμανε καταρχήν ότι τα λαϊκά στρώματα επί δεκαετίες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες απώλειες της λαϊκής περιουσίας και υποδομών.
Τόνισε ότι η επίκληση του «ακραίου καιρού» είναι «ένα βολικότατο ιδεολόγημα για να συγκαλυφθεί η βαθύτερη αιτία της συστηματικής υπονόμευσης της πολιτικής προστασίας, που είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων» προσθέτοντας ότι «το κέρδος δεν αντέχει ούτε καν τις εκάστοτε νομοθετικές δικλείδες προστασίας που απαιτούνται για να υπάρχει ασφάλεια εγκαταστάσεων, κατάλληλη χωροθέτησή τους, περιορισμός της λειτουργίας τους, γι’ αυτό και η όποια πολιτική προστασίας υφίσταται, στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεται ως ένα κάποιο δευτερεύον πάρεργο με συνέπεια πάντα αθώα θύματα».
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο «συνεχίζει την ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων» ενώ εξίσου αποκαλυπτικό για τον προσανατολισμό της πολιτικής προστασίας είναι ότι «ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» διότι, όπως εξήγησε, «δεν εστιάζει στην ουσιαστική πρόληψη». «Η πρόληψη υποταγμένη στη λογική του κέρδους, ουσιαστικά αυτοαναιρείται» .
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι «το σχέδιο νόμου είναι μια αντιδραστική τομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Και είναι αντιδραστική τομή γιατί πλέον εντάσσετε στην ” πολιτική προστασία”, κάθε είδους ” ανθρωπογενείς” καταστροφές, για τις οποίες μάλιστα μπορείτε να κηρύξετε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
«Και δείχνετε τα ” δόντια σας” ήδη απ’ τον ορισμό του κινδύνου: λέτε ότι οι ” κοινωνικές ή οικονομικές διαταραχές” είναι ζήτημα πολιτικής προστασίας. Με απλά λόγια, μια απεργία, ένα μπλόκο σε έναν δρόμο, μια λαϊκή κινητοποίηση, θα είναι μια ” ανθρωπογενής καταστροφή” και με το σχέδιο νόμου θα μπορείτε να θέτετε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε λειτουργία» πρόσθεσε.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θέλει ένα «ισχυρότερο καταπιεστικό αστικό κράτος, με μεγαλύτερες δυνατότητες καταστολής εναντίον του λαού».
«Σας δηλώνουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να περάσει καμιά προσπάθεια να περιορίσετε το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, να αντιστέκεται, να διεκδικεί το δίκιο του, να συγκρούεται, να αμφισβητήσει τελικά την εξουσία των λίγων» τόνισε, προσθέτοντας επίσης, ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη και η αλληλεγγύη ενάντια στους πλειστηριασμούς.
«Ούτε το ” ιδιώνυμο” για τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς διατηρείτε, θα σας σώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ότι το σχέδιο νόμου «δεν σκοπεύει ούτε θα μπορούσε να σκοπεύει, στην πραγματική προστασία του λαού. Οξύνει παραπέρα τα προβλήματα, τα κενά, τον ελλιπή έλεγχο εφαρμογής των σχετικών κανονισμών που οδηγούν τελικά στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση» και αναφερόμενος διεξοδικά, επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, μεθοδολογία και κατευθύνσεις σχεδιασμού για την πρόληψη, για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, για την εκπαίδευση του πληθυσμού.
Αναφέρθηκε στις τεράστιες και τραγικές ελλείψεις λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τόνισε ότι «η μετάθεση ευθυνών στις περιφέρειες και στους δήμους, χωρίς να προβλέπεται ριζική αύξηση του αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού, των μέσων, των υποδομών και κρατική χρηματοδότηση, απλά θα διαιωνίσει και θα επιδεινώσει τη σημερινή κατάσταση των τραγικών ελλείψεων».
Σημείωσε, ακόμα, ότι προωθείται «και ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών», προσθέτοντας «η κατάσταση αυτή είναι αντανάκλαση της ίδιας πολιτικής που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των ομίλων και είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα».
«Σε αυτό το σύστημα, που έχει για θεό το κέρδος, βρίσκεται η πηγή του κακού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις γκρεμισμένες γέφυρες, λόγω έλλειψης σύγχρονου, κεντρικού και επιστημονικού σχεδιασμού, που βέβαια μπορεί να διασφαλισθεί μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και μόνο» υπογράμμισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας για το άρθρο 189 του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών, «πέρα από τους εγκεκριμένους φορείς που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», το χαρακτήρισε ως «άκρως επικίνδυνη εξέλιξη».
«Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, δε διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία. Μόνο ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης» υπογράμμισε.
Μιλώντας αναλυτικά για το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και για την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επί του ζητήματος, επισήμανε ότι «δεν νοιάζεστε για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών, αλλά σας νοιάζει μόνο η διαχείριση του προβλήματος.
Σας νοιάζει, λέτε, μόνο να μην πεθαίνει ο χρήστης από ναρκωτικά και όχι να σταματήσει να είναι εξαρτημένος, ” ζωντανός-πεθαμένος”.
Σας νοιάζει μόνο να μην είναι ορατός ο χρήστης και χαλάει την τουριστική ” μόστρα” της Αθήνας.
‘Αρα η λύση ποια είναι; Η γκετοποίηση και το ” μάντρωμα” των χρηστών».
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους, να αντιπαλέψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του «κοινωνικού θανάτου» των τοξικομανών, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, καλώντας σε συστράτευση στην κατεύθυνση αυτή και τους φορείς πρόληψης και θεραπείας και την ιατρική κοινότητα και προσθέτοντας «θα πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική».
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το άρθρο 189, ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots σε όλα τα νησιά, αμέσως, και οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν σε ανοιχτές δομές στην ηπειρωτική χώρα, για σύντομο διάστημα και από κει να πάνε πολύ γρήγορα στον τόπο προορισμού τους.
«Η ΕΕ αντί να μυξοκλαίει, να ανοίξει τις πύλες της και να δεχτεί πρόσφυγες που έχουν προορισμό αυτές τις χώρες. Να καταργηθεί το Δουβλίνο που τους εγκλωβίζει εδώ και όσο θα υποτάσσεστε σ’ αυτό, στο Δουβλίνο και στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τόσο περισσότερο θα χειροτερεύει η κατάσταση, θα οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα, πέρα απ’ αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ