Έλλειψη υποδομών και προσωπικού ώστε να ανταπεξέλθει σε πιθανή έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγγέλλει σε σημερινό του δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. Αττικού, κάνοντας λόγο για “επικοινωνιακή πολιτική” και “βιτρίνα” πίσω από την διαφήμιση του νοσοκομείου ως πανέτοιμο να αντιμετωπίσει κάποιο ύποπτο κρούσμα.
Αναφερόμενο στο σχέδιο αντιμετώπισης του ιού, που περιλαμβάνει τη μόνωση των ασθενών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αφότου επιβεβαιωθεί το κρούσμα, έχοντας λάβει στο μεταξύ όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του ιού, το Σωματείο διερωτάται αν “μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Αττικό νοσοκομείο, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;”
Η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι αρνητική, καθώς καταρχήν “στα επείγοντα του παθολογικού (μόνο) έχουμε πάνω από 300 προσελεύσεις ανά εφημερία, με τρεις έως τέσσερις ειδικευόμενους παθολογίας, έναν ειδικευμένο και τρεις με τέσσερις νοσηλευτές. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς του Σωματείου λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, “αρκεί ένας ασθενής ώστε να μπλοκαριστούν για αρκετή ώρα τα επείγοντα του “κέντρου αναφοράς” Αττικού”.
Αλλά και όσον αφορά τις υποδομές, η ανακοίνωση αναφέρει ότι “η μονάδα του νοσοκομείου μας έχει 8 κλίνες κλειστές (λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) και δεν καλύπτει τις “τακτικές” ανάγκες του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετοί ασθενείς διασωληνωμένοι στους ορόφους. Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευτούν; “
“Δε μας νοιάζει η βιτρίνα. Μας νοιάζει η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν υγεία. Αυτή που αξίζει να έχει ο λαός μας. Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για τον κορωνοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου. Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές”, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
“Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών”, καταλήγει η ανακοίνωση.