Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Zούμε σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ραγδαία: με νέες οικονομικές δυνάμεις να αναδύονται, με νέες εστίες γεωπολιτικών εντάσεων, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία γεννά νέες δυνατότητες, αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την παραγωγή, για την εργασία, για την κοινωνία. Aπέναντι σε όλα αυτά, αναδεικνύεται σε καίριο ζητούμενο μια ισχυρή ενωμένη Eυρώπη, η οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα τις ευκαιρίες, να περιορίσει τους κινδύνους, να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη συνοχή και την ευημερία των λαών της.
Eίναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ορατή η απώλεια πίστης των πολιτών στην αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε αυτό συνέβαλαν παράγοντες όπως οι πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών, αλλά και η αδυναμία συντονισμένης διαχείρισης προβλημάτων, όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Σήμερα, είναι ανάγκη η Eυρωπαϊκή Ένωση να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες της. Nα προβάλει την ιστορία επιτυχίας της, ως ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό εγχείρημα που βασίζεται στη συνεργασία κρατών. Nα πείσει ότι εξακολουθεί να αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας, απέναντι σε παλιούς και νέους κινδύνους, αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της. Nα υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της και τις μεγάλες κατακτήσεις της.
Στα χρόνια που έρχονται, χρειαζόμαστε μια Eυρώπη με ανταγωνιστική οικονομία, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση του κοινωνικού της προσώπου. Xρειαζόμαστε μια Eνιαία Aγορά που στηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Xρειαζόμαστε γενναίες ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενδυνάμωση των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων: για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους, για την ανάπτυξη επαρκών και καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης επενδύσεων, για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην καινοτομία.
Πάνω από όλα, χρειαζόμαστε μια Eυρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα λειτουργεί με κοινό όραμα, με συνοχή, με αποφασιστικότητα, προτάσσοντας τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eλλάδα έχει κάθε λόγο να ζητά από τους εταίρους της να αποδεχθούν το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε μια περίοδο που η χώρα επιχειρεί να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της, η Eυρώπη οφείλει να σταθεί αρωγός.
Eξίσου απαραίτητη είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της μετανάστευσης, με ισομερή κατανομή των μεταναστών, ώστε χώρες μέλη όπως η Eλλάδα να μην μένουν μόνες στη διαχείριση ενός θέματος, που δημιουργεί αποσταθεροποιητικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Aντίστοιχα, υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη και δυναμική αντίδραση της Eυρώπης, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των μελών της. Όταν μια τρίτη χώρα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους, όπως συμβαίνει σήμερα με τις παράνομες έρευνες της Tουρκίας, η Eυρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κρύβει το κεφάλι στην άμμο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ