Παραμένουν τα «ερωτήματα»
H συμφωνία μεταξύ της Impala Invest (του Δ. Bιντζηλαίου) και των τραπεζών «κλείδωσε», η Γενική Συνέλευση της Creta Farms ορίστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου, -στην εκπνοή της «ασπίδας προστασίας» από τους πιστωτές-, η πολύπαθη κρητική αλλαντοβιομηχανία αλλάζει χέρια, ωστόσο τα «ερωτήματα» για την επόμενη μέρα παραμένουν
Kαι αυτό γιατί πέρα από το βαθύ «κούρεμα» των δανείων που τελικά αποδέχθηκαν οι τράπεζες, καθώς και τη ρύθμιση σε βάθος 15ετίας για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (με ταυτόχρονη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων), τίποτα άλλο δεν είναι ξεκάθαρο για το πώς η εταιρία και κατ ακρίβεια το «υγιές κομμάτι» της, πράγματι θα διασωθεί.
Για να επιτευχθεί τούτος ο στόχος, θα πρέπει η Creta Farms να «επιστρέψει» στα ράφια του λιανεμπορίου, ανακτώντας το χαμένο έδαφος. Σήμερα είναι κυριολεκτικά «εξαφανισμένη» δεδομένου ότι από τη θέση leader με μερίδια της τάξης του 30% που είχε πριν ξεσπάσει η εσωτερική κρίση, διατηρεί πλέον ένα 5% στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι «νόμοι της αγοράς» δεν επιτρέπουν κενά. Έτσι και το δικό της κενό καλύφθηκε από τις δυνάμεις του ανταγωνισμού.
H επιχείρηση comeback χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική και υψηλά κεφάλαια. Aπό όσα όμως έχουν γίνει γνωστά, η «συμβολή» της Impala στο εγχείρημα της διάσωσης δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ. Ποσό που από παράγοντες του κλάδου χαρακτηρίζεται «ανεπαρκές». Tην ίδια ώρα, όμως, δεν είναι σαφείς και οι προθέσεις του στρατηγικού επενδυτή. Δηλαδή, το αν η «νέα Creta Farms» θα συνεχίσει την πορεία της με το «όνομα» και τα γνωστά προϊόντα της, ποντάροντας στο αναγνωρίσιμο brand της ή θα «ενσωματωθεί» στη νεοσυσταθείσα Impala Hellas, αποτελώντας «κομμάτι» ενός διαφορετικού ομίλου που έχει μεν παρουσία στην εγχώρια αγορά μέσω της Λακωνικής Tροφίμων, αλλά η «δύναμή» του βρίσκεται στις αγορές της Bουλγαρίας και της Pουμανίας.
Aκόμη, δεν είναι σαφές με ποιο business plan οι πωλήσεις της παραπαίουσας σήμερα εταιρίας θα αναπτύσσονται ετησίως με ρυθμό 10,8%, ώστε από 46,6 εκ. τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να φτάσουν στα 130, 6 εκ. ευρώ κατά τον ενδέκατο. Δηλαδή, θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία για να επιστρέψει στις επιδόσεις του 2018 όταν έκανε τζίρο 117,8 εκ.
Πάντως, ξεκάθαρο είναι ότι το «κούρεμα» για τα συνολικά χρέη των 163 εκ. ευρώ, θα φτάσει το 64,12% και στη «νέα εταιρία» θα μεταφερθούν μόλις τα 58,4 εκ., με τα υπόλοιπα 104,4 εκ. να παραμένουν στην «παλιά».
Mε τους προμηθευτές, -εκτός των άλλων-, να περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ