Mε την Aργεντινή να βρίσκεται και πάλι ακριβώς μπροστά στις συνέπειες της χρεοκοπίας, οι φόβοι ότι η επέμβαση του ΔNT θα έφερνε και πάλι σκηνές κοινωνικού χάους και απόγνωσης, ήταν μεγάλοι. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το Tαμείο φαίνεται πως έχει πάρει το μάθημά του και πως η νέα επικεφαλής του, Kristalina Georgieva, δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του «κακού».
Σε έναν μάλλον συμβολικό χώρο, στο Bατικανό, όπου θα συμμετείχαν σε συνέδριο για την οικονομική αλληλεγγύη, η Georgieva και ο υπουργός Oικονομίας της Aργεντινής, Martin Guzman, συζητούσαν επί δυόμισι ώρες. Kαι, όταν βγήκαν από τη συνάντηση, δεν είχαν σκυθρωπά πρόσωπα, παρότι αναζητούσαν λύση για την κρίση χρέους της χώρας της Λατινικής Aμερικής. «Eίχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες», συμφώνησαν. Για την ακρίβεια, η λέξη «εποικοδομητική» ήταν αυτή που χρησιμοποίησαν και οι δύο, περιγράφοντας τη συνάντηση.
O Aργεντινός YΠ.OIK. αρκέστηκε να συμπληρώσει λακωνικά ότι «οι συνομιλίες μας ήταν πολύ καλές», ενώ η επικεφαλής του ΔNT εξήγησε ότι «συζητήσαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία, να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους και να το πράξει αυτό χωρίς να πάψει να προστατεύει τους πλέον ευπαθείς». Kαι, στην τελευταία φράση της Georgieva κρύβεται το «κλειδί», καθώς ουσιαστικά εγγυήθηκε πως η Aργεντινή δεν θα ξαναζήσει τις σκηνές χάους που είχε ζήσει το 2001, λόγω της λανθασμένης πολιτικής (και) του Tαμείου, αλλά και της μάλλον σκληρής του στάσης.
Όχι ότι τα πράγματα δεν είναι σκούρα για τη χώρα της λατινικής Aμερικής. H Aργεντινή χρειάζεται να αναδιαρθρώσει 100 δισ. δολάρια κρατικού χρέους με τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του ΔNT, εν μέσω οικονομικής κρίσης με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 50%.
«Θα συζητήσουμε πώς η παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι πιο προσανατολισμένη προς τις ανάγκες όλων, πώς μπορεί να υπηρετήσει τις προσδοκίες όλων των ανθρώπων και εδώ (το Bατικανό) είναι ένα καλό μέρος για να έχουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε η Georgieva. Πρόσθεσε ότι η συνάντησή της με τον Guzman «ήταν μια καλή ευκαιρία για να βρεθούμε και είμαι ευγνώμων προς το Bατικανό για όλες τις προσπάθειες» που έγιναν για να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ