Προκειμένου να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα έναντι επιθέσεων από το εξωτερικό η τουρκική κυβέρνηση δρομολόγησε νέα μέτρα.
Νωρίτερα η τουρκική λίρα κατέγραψε μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου.
Ειδικότερα, οι ρυθμιστικές αρχές για τον τραπεζικό τομέα μείωσαν το όριο στις συναλλαγές που κάνουν οι τουρκικές τράπεζες στην αγορά συναλλάγματος με ξένες οντότητες από το 25% στο 10% του κεφαλαίου της τράπεζας. Το μέτρο αυτό αφορά όλες τις συναλλαγές (swap, spot και forward).
«Η επιβολή περιορισμών στη ρευστότητα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ολοκληρωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται επειγόντως για να βελτιωθεί το κλίμα έναντι της λίρας και των τουρκικών στοιχείων με διατηρήσιμο τρόπο», σχολίασε ο αναλυτής της Rabobank, Piotr Matys.
Οι τουρκικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια ολοένα και πιο παρεμβατική προσέγγιση στη διαχείριση του νομίσματος από το 2018, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε επικεφαλής ενός πανίσχυρου νέου [προεδρικού] συστήματος και υποσχέθηκε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας, αναφέρουν από την πλευρά τους οι Financial Times σχολιάζοντας τις νέες παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η Capital Economics εκτιμά ότι οι τελευταίες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το νόμισμα πιθανότατα “θα αποδειχθούν μάταιες”.
Η ίδια περιμένει το USD/TRY να σκαρφαλώσει στο 7,50 μέχρι το τέλος του έτους από 6,01 που είναι σήμερα.
«Όσο περισσότερο οι αρχές παρεμβαίνουν για την ενίσχυση της λίρας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας απότομης προσαρμογής», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jason Tuvey, ενώ προσθέτει ότι οι αρχές «στο τέλος θα πρέπει να χαλαρώσουν τον έλεγχο τους στη λίρα», κάτι που θα αποδυναμώσει το νόμισμα.
Αυτή την ώρα το δολάριο σημειώνει μικρά κέρδη έναντι του τουρκικού νομίσματος στο 6,0162 έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα πάνω από το 6,02.