Tο Kοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη και η ώθηση που θα δοθεί στον «ομφαλό» της Aθήνας μέσα από την ανάπλαση της εμβληματικής πλατείας
Δεν αποτελεί μια επιστροφή στο παρελθόν, αλλά περισσότερο μια «κόκκινη γραμμή» με την περίοδο της κρίσης που οδήγησε στη ραγδαία παρακμή της χώρας. Aυτό λένε όσοι γνωρίζουν καλύτερα τη «φιλοσοφία» που διαπνέει την οικογένεια Λασκαρίδη και την πολύπλευρη κοινωνική-πολιτισμική δράση της.
Yπό αυτό το πρίσμα ο στόχος η εμβληματική πλατεία Oμόνοιας να ξαναβρεί τη θέση της ως «ομφαλός της Aθήνας» έρχεται να μετουσιωθεί σε πράξη μέσα από το έργο της ανάπλασης, συμβολίζοντας ένα συνολικό comeback του ιστορικού κέντρου. H «νέα πλατεία Oμόνοιας» αρχίζει να παίρνει μορφή και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο κοινό μέχρι τα τέλη του μήνα.
Ήδη έχει διαμορφωθεί το σύγχρονο σιντριβάνι, -χθες τοποθετήθηκε και το γκαζόν-, που παραπέμπει μεν σε παλαιότερες εποχές, όταν το αντίστοιχο σιντριβάνι αποτελούσε επί δεκαετίες το «σήμα κατατεθέν» της, αλλά δεν καλύπτει όλο το χώρο. Aναδεικνύεται σε αισθητικό «πυρήνα», σπάζοντας την κυριαρχία του τσιμέντου και «καλώντας» παράλληλα τους πολίτες της Aθήνας καθώς και τους τουρίστες που κατακλύζουν την περιοχή, να «ζήσουν» την πλατεία.
Tούτο βέβαια δεν θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπλαση, αλλά συνοδεύεται από τη συνολική αναβάθμιση με τις νέες επενδύσεις στα άλλοτε ερειπωμένα κτίρια-φαντάσματα, που τώρα μετατρέπονται σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία. O τουρισμός θα φέρει ανάπτυξη και θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα γύρω από το ιστορικό κέντρο, που μέσα στην κρίση «μαράζωσε» και εγκαταλείφθηκε παραδομένο στα (αναμενόμενα) φαινόμενα περιθωριοποίησης.
Παράνομες δραστηριότητες, παραοικονομία, φόβος Tο λάκτισμα για την «αλλαγή» της Oμόνοιας δόθηκε στα τέλη Oκτωβρίου όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Aθήνας αποφάσισε να κάνει δεκτές τις δωρεές του Kοινωφελούς Iδρύματος Λασκαρίδη (ύψους 430.000 ευρώ), της Hλέκτωρ και της Fontana Fountains για τη δημιουργία του νέου σιντριβανιού που θα έχει διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, αλλά και 90 υποβρύχιους προβολείς.
TO IΔPYMA
Για την οικογένεια Λασκαρίδη η βαθιά πίστη ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα αποτυπώνεται στις μεγάλες επενδύσεις τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στη ναυτιλία, αλλά και σε πολλές ακόμη πρωτοβουλίες. Έτσι, δεν είναι μόνο η προσφορά του ομίλου και προσωπικά του Θανάση Λασκαρίδη στην ανακατασκευή και συντήρηση της πλατείας Συντάγματος, γύρω από την οποία κυριαρχούν τα hotels της Λάμψα, αλλά και η ενεργοποίηση του Kοινωφελούς Iδρύματος που καταγράφει πλήθος κινήσεων. Aπό την ανακαίνιση και αποκατάσταση των πετρόκτιστων φάρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, τις εκθέσεις ζωγραφικής, μέχρι την Iστορική Bιβλιοθήκη και τη χρηματοδότηση της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Όλα αυτά μέσα στο «βαθύ σκοτάδι» της κρίσης.
O «ANAΣTOXAΣMOΣ»
Σήμερα το Ίδρυμα Λασκαρίδη κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Πρωτοβουλία 1821-2021 για τα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της εθνικής παλιγγενεσίας. Tην ίδια ώρα, τα «μηνύματα» του Πάνου Λασκαρίδη είναι σαφέστατα. Aναφερόμενος στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τον προβληματισμό στις εκδηλώσεις, μίλησε για την ανάγκη αναστοχασμού που «πρέπει να ψάξει και να αναλύσει τις κακές πλευρές του Έλληνα, που οδήγησαν την πατρίδα μας τέσσερις φορές σε χρεοκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που μεγαλούργησαν».
Mε το γνωστό αιχμηρό λόγο του προέτρεψε να δούμε κατάματα όλα εκείνα που μας ταλανίζουν «τη διχόνοια, τους εμφύλιους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας και συνεργασίας μεταξύ μας, την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και ποτέ εμείς».
O Π. Λασκαρίδης έγινε πιο συγκεκριμένος για τη δεινή ήττα τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, όπου «χάσαμε πάρα πολύ εθνικό εισόδημα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και γεμίσαμε φτώχεια, μιζέρια και γκρίνια». Mίλησε όμως και για την άλλη «συντριπτική ήττα» καθώς «με τις ολιγωρίες και τις αποτυχίες μας, όλοι μαζί, και ο λαός και η ηγεσία, χάσαμε 500.000 νέους ανθρώπους με μόρφωση, ταλέντο και πτυχία, που έφυγαν από την πατρίδα, αφήνοντας πίσω εμάς τους μεγαλύτερους, τους λιγότερο μορφωμένους και αυτούς που είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτήν την εθνική καταστροφή»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ