Έλληνες και ξένοι ισχυροί σχεδιάζουν το χτίσιμο μέχρι 100.000 εξοχικών κατοικιών
Η ανάπτυξη των villages, των τουριστικών χωριών στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικοδομής και τη δημιουργία σταθερής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Το εγχείρημα είναι μεγαλεπήβολο, καθώς αναμένονται επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, με το χτίσιμο μέχρι και 100.000 κατοικιών σε τουριστικά χωριά κάθε χρόνο, την επόμενη πενταετία, μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε πυρήνες ανάπτυξης.
Ο στόχος της κυβέρνησης, με το νέο πλαίσιο νόμου που βρίσκεται στη Βουλή, είναι πέραν των διευκολύνσεων για δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων να κάνει πιο ελκυστικά τα κρατικά «φιλέτα» ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ισχυροί Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες του real etstate, παίρνουν θέσεις μάχης για το χτίσιμο νέων villages. Ανάμεσά τους οι Δάκης Ιωάννου, Κων/νος Στέγγος, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Βίκτωρ Ρέστης, Μίλτος Καμπουρίδης, ο όμιλος Λάτση και ο όμιλος Μπόμπολα.
Από τους ξένους επενδυτές, βρίσκονται στην αφετηρία οι Κινέζοι με την εταιρεία Chairman of Beijing Sengsegain Invsestment Management, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι με την Geenwell, οι βρετανοί με την Minoan Group, ενώ ήδη ενδιαφέρον δείχνουν ρωσικές, ισραηλινές και γερμανικές εταιρείες.
Τα τουριστικά χωριά θα αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων και σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 5 αστέρων και θα απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους αγοραστές υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι κατά καιρούς με διάφορους τρόπους εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί ως τώρα, επειδή τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν προβλήματα νομιμότητας και είναι χτισμένα αυθαίρετα, σε εκτάσεις ιδιοκτησιακά αμφισβητούμενες.
Αυτό το θολό τοπίο, μετά από έντονες πιέσεις του ΣΕΤΕ, έρχεται να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με το νέο πλαίσιο νόμου, ανοίγοντας τον δρόμο στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.
Τα μεγάλα projects
Ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα έχουν ήδη καταρτίσει τα επενδυτικά πλάνα τους για τη δημιουργία τουριστικών χωριών και περιμένουν το «πράσινο» φως της κυβέρνησης για να προχωρήσουν στις επενδύσεις.
Ο Δάκης Ιωάννου με τον Ευθ. Παρασκευαΐδη δραστηριοποιούνται στη Σητεία με το Plaka bay Resort, στο σχέδιο του οποίου περιλαμβάνεται η δημιουργία κατοικιών και στην περιοχή Σωρός Μαγνησίας με το Apollo Golf & Spa Resorts, όπου προβλέπεται η δημιουργία τουριστικού village με 452 κατοικίες.
Στο Πόρτο Καρράς, ο Κων/νος Στέγγος από τις αρχέςτου2000 έχει εκπονήσει σχέδιο για την δημιουργία τουριστικού χωριού με την ανέγερση 2.500 κατοικιών, η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί από την εποχή του «σκανδάλου» Πάχτα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από φορείς της περιοχής Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν σταματήσει τις εργασίες, με προσφυγή στο ΣτΕ.
Η Dolphin Capital Invetors του Μίλτου Καμπουρίδη, στις Νηές Μαγνησίας αναπτύσσει το Lavender Bay στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία βιλών σε έκταση 100 τ.μ., ενώ στην Αργολίδα, στο Kilada Hills θέλει να δημιουργήσει τουριστικό χωριό με 450 κατοικίες.
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μετά την έναρξη της λειτουργίας του Costa Navarino στην Πύλο Μεσσηνίας, σχεδιάζει την δημιουργία τουριστικού χωριού με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σε έκταση δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, στην περιοχή του Sani Resort στην Χαλκιδική, έχει ανεγείρει εξοχικές κατοικίες, αλλά μετά από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων, το ΣτΕ αποφάσισε την κατεδάφισή τους. Ο κ. Ανδρεάδης όμως επιμένει, περιμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, για να χτίσει village, δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Ο Βίκτωρ Ρέστης, μετά την εξαγορά του Porto Ydra, σχεδιάζει τη δημιουργία του Porto village, σε πλησίον περιοχή με την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού εξοχικών κατοικιών.
Η εταιρεία Lokros, εδώ και τρία χρόνια περίπου, προσπαθεί να δημιουργήσει τουριστικό χωριό (μάλλον για ολόκληρη πόλη πρόκειται) με την δημιουργία 5.000 κατοικιών στην Αταλάντη Φθιώτιδας, ενώ η Trident Investments του Ι. Παπαπολίτη, επενδύει στο Olympia Resort στην Ηλεία, σχεδιάζει να δημιουργήσει 180 εξοχικές κατοικίες.
Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, με τη δημιουργία τουριστικού χωριού επιχειρεί να κάνει η βρετανική Minoan Group στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, όπου προβλέπεται η δημιουργία 2.290 κατοικιών, αλλά είναι εγκλωβισμένη στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και το ΣτΕ.
Ολλανδική εταιρεία επενδύει στο Karpathos Golf Resort, στο οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία village με 300 διαμερίσματα και 400 βίλες.
Η βελγική Greenwell, στο Matala Golf Resort στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, θέλει να δημιουργήσει και 360 κατοικίες και βίλες, ενώ η Enelarld Developents στην περιοχή Τριάπετρα Ρεθύμνου στην Κρήτη, μαζί με την δημιουργία γηπέδου γκολφ προβλέπει και οικιστική ανάπτυξη.
Οι προϋποθέσεις οικοδόμησης
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η ανάπτυξη των τουριστικών χωριών πρέπει να είναι ήπια, ελεγχόμενη με υψηλές προδιαγρα,φές. Οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν είναι οι εξής:
• Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (villages) αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων και σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 5 αστέρων.
• Οι κατοικίες των τουριστικών χωριών που θα εκμισθώνονται τουλάχιστον για 10 χρόνια ή θα πωλούνται, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% (από το 35% που ήταν στα αρχικά σχέδια) της συνολικής δομούμενης επιφάνειας.
• Ο συντελεστής δόμησης επί του συνόλου των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων δεν θα ξεπερνά το 0,15% (από το 0,2% που ισχύει σήμερα).
• Για υπάρχοντα ξενοδοχειακά καταλύματα σε εκτάσεις, τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, θα μπορεί να πωλείται το 20% ως τουριστική κατοικία υπό προϋποθέσεις. Όπως π.χ. ότι το προς εκμίσθωση ή πώληση τμήμα δεν θα πρέπει να έχει υπαχθεί σε αναπτυξιακή νομοθεσία τα τελευταία πέντε χρόνια ή με εισφορά 5% επί της αντικειμενικής αξίας για το τμήμα τους που υπερβαίνει τον συντελεστή 0,15%.
• Σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και villages) σε εκτάσεις 800 στρεμμάτων και άνω επιτρέπονται μόνο σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Οι Κινέζοι και η αναβίωση 1.000 χωριών
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις σε τουριστικά χωριά στην Ελλάδα, όπου σχεδιάζουν να επενδύσουν πάνω από 3 δις ευρώ. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Chairman of Beijing Sengsegain Invsestment Management, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Κίνα, ο Βου Μινγουέν, σε συνέδριο στην Αθήνα, δήλωσε ότι επενδύσεις 1 δις ευρώ για την ίδρυση τουριστικών χωριών είναι μικρές για την αγορά της Κίνας και λέγεται ότι στόχος της εταιρείας είναι να επενδύσει 3 δις ευρώ.
Ο κ. Μινγουέν επεσήμανε ότι ενδιαφέρεται πολύ για την αγορά των τουριστικών κατοικιών, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Κινέζοι που θα ήθελαν να έχουν σπίτι στο Αιγαίο και διατίθενται να δαπανήσουν ακόμα και εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του.
Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον γερμανικών και ισραηλινών εταιρειών, για την ανάπτυξη τουριστικών χωριών, αλλά και ισχυρών επιχειρηματιών από τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα, μετά μάλιστα τον αποχαρακτηρισμό ως παραμεθόριων πολλών περιοχών της χώρας.
Πέρα από την προσπάθεια της προσέλκυσης μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στα κρατικά φιλέτα αλλά και τις άλλες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχεδιάζει την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με κατοικίες σε οικισμούς εγκαταλελειμμένους από το 1923 ή σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Στόχος είναι η αναβίωσή τους και η χωροθέτηση επενδύσεων εκεί, σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή και του συνόλου του οικισμού. Κινήσεις τέτοιες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά σε πολύ περιορισμένο επίπεδο και κυρίως με ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως στο Συρράκο και τους Καλαρρύτες της Ηπείρου και στους Κορυσχάδες της Ευρυτανίας.
Πιο ελκυστικά τα κρατικά «φιλέτα»
Ο στόχος του υπουργείου Πολιτισμού, με την προώθηση του νομοσχεδίου για την δημιουργία τουριστικών χωριών, είναι η επιτυχία του θεσμού να κάνει πιο ελκυστικά τα κρατικά ακίνητα, που είναι προς αξιοποίηση, με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Τα προς αξιοποίηση κρατικά φιλέτα, στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν τουριστικά χωριά με μεγάλο αριθμό κατοικιών είναι:
• Αφάντου Ρόδος. Πρόκειται για δύο ακίνητα σε παραθαλάσσια έκταση, 20χιλιόμετα από τη Ρόδο και ανήκει στην ΚΕΔ. Θεωρείται κατάλληλη για οικιστική ανάπτυξη σημαντικού μεγέθους. Επίσης υπάρχει το ακίνητο Γολφ Αφάντου Ρόδου, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Και για τις περιοχές αυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς (που δεν προχώρησαν) ο όμιλος του Σπύρου Λάτση, ο Γιώργος Μπόμπολας με τον Άκτορα και ο Δάκης Ιωάννου.
• Ανάβυσσος. Στην έκταση της ΕΤΑ που έχει εμβαδό 959.977,14 τ.μ., η νομοθεσία προβλέπει την υλοποίηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων τουλάχιστον 4 αστέρων, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, αθλητικές εγκαταστάσεις γκολφ και θεματικό πάρκο. Με την παραχώρηση της έκτασης, θα προβλέπεται και η δημιουργία τουριστικού village.
• Γούρνες. Η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, ανήκει στην ΚΕΔ, βρίσκεται 16 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου και είναι συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων. Η προς αξιοποίηση έκταση είναι περίπου 450 στρέμματα, με εν δυνάμει χρήσεις τουριστικές, αναψυχής, εμπορικές κ.ά.
• Πρασονήσι. Πρόκειται για έκταση 80.000 στρεμμάτων στο δήμο Νότιας Ρόδου. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι. Εχουν εξεταστεί διάφορες προτάσεις αξιοποίησης, που βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με τη δημιουργία κέντρου ιστιοσανίδας, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, γήπεδα γκολφ, νέο αεροδρόμιο, μαρίνα κ.λ.π. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία τουριστικού χωριού, με την ανάπτυξη κατοικιών σε έκταση τουλάχιστον 150 στρεμμάτων.
• Αντίρριο. Πρόκειται για έκταση 223 στρεμμάτων στο πρώην εργοτάξιο της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με την κατασκευή της Ιονίας Οδού.
• Καϊμακτσαλάν. Βρίσκεται στο νομό Πέλλας και η συνολική έκταση των ακινήτων είναι περίπου 18.500 στρέμματα. Σε ένα τμήμα λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, στο όρο Καϊμακτσαλάν. Το ακίνητο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής. Στα δύο ακίνητα, προβλέπεται και η δημιουργία τουριστικών χωριών για την προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα.
• Ερμιόνη. Είναι επιφάνειας 153.000 τ.μ. στο Δήμο Ερμιονίδας και διαθέτει παραλιακή έκταση απέναντι από τη νησίδα Δοκός. Στο ακίνητο προσφέρονται μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο για εξοχικές κατοικίες όσο και για ξενοδοχειακές μονάδες.
• Καμένα Βούρλα. Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο 863 στρεμμάτων στη θέση Μύλοι Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων, στο οποίο βρίσκεται σήμερα το κάμπινγκ του ΕΟΤ, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 330 στρεμμάτων.
• Παλιούρι. Η έκταση των 1.900 στρεμμάτων ανήκει στην ΕΤΑ. Υπάρχουν και λειτουργούν το Ξενία και το κάμπινγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής. Με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται η ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών επενδύσεων.
• Βουρβουρού. Το δημόσιο ακίνητο βρίσκεται στο δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, είναι συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. και το ενδιαφέρον αφορά σε επενδύσεις για χρήσεις τουριστικές, με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών χωριών με παραθεριστικές κατοικίες.
• Κρατικά «φιλέτα» στα οποία θα προβλέπεται ανάπτυξη τουριστικών χωριών βρίσκονται στην Ηλεία, στις περιοχές Καϊαφά, Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηρακλείτσα Καβάλας.