Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα ρομπότ του σεξ (sex robot) γίνονται όλο και πιο προηγμένα, γεγονός που δημιουργεί περισσότερα ψυχολογικά και ηθικά διλήμματα για τους ιδιοκτήτες τους, συνιστώντας ενδεχομένως και μια ηθική απειλή κατά ατόμων και κοινωνιών, προειδοποιούν κάποιοι επιστήμονες.
“Ορισμένα ρομπότ έχουν προγραμματιστεί να διαμαρτύρονται για να δημιουργήσουν ένα σενάριο βιασμού”, δήλωσε στο BBC η Christine Hendren, μηχανικός στο πανεπιστημίου Duke. “Ορισμένα άλλα είναι σχεδιασμένα να μοιάζουν με παιδιά. Ένας προγραμματιστής τέτοιων ρομπότ στην Ιαπωνία είναι καθ’ ομολογίαν παιδόφιλος και υποστηρίζει πως το ρομπότ δρα προληπτικά για εκείνον ώστε να μη βλάψει πραγματικό παιδί”, προσθέτει.
«Όμως, όλο αυτό νομιμοποιεί και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να υποπίπτουν σε τέτοιες συμπεριφορές – που απλώς θα έπρεπε να αποθαρρύνονται απολύτως;» διερωτάται η ίδια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που μίλησαν αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης στο Σιάτλ, η τεχνολογία ξεφεύγει από την ανθρώπινη επίβλεψη καθώς οι υπηρεσίες πολλές φορές αδρανούν από αμηχανία. Καλούν δε, σε επείγουσα λήψη μέτρων, ρύθμιση και εφαρμογή κανονιστικών πλαισίων, προκειμένου να αποφεύγεται η άλογη χρήση τέτοιων ρομπότ.
Ένα ρομπότ σεξ υψηλής ποιότητας, του οποίου η τιμή στην αγορά κυμαίνεται ανάμεσα στα 8.000 με 10.000 δολάρια, μπορεί να θυμάται πράγματα καθώς και να αναπτύσσει και να κατανοεί τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες του ιδιοκτήτη του. Ουσιαστικά πρόκειται για ανθρωπόμορφους μηχανισμούς που μπορούν να μιλούν, να κινούν τα μάτια, τα χείλη και το λαιμό τους. Τα ρομπότ του σεξ διαφημίζονται ευρέως online.
“Αυτές οι εταιρείες λένε, ‘δεν έχετε φιλία; Δεν έχετε σύντροφο ζωής; Μην ανησυχείτε μπορούμε να δημιουργήσουμε για εσάς μια φίλη ρομπότ “, δήλωσε στο BBC η ειδικός σε θέματα ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης Kathleen Richardson, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο De Montfort του Λέστερ. “Μια σχέση με μια φίλη βασίζεται στην οικειότητα, την προσκόλληση και την αμοιβαιότητα. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μηχανές”, συμπληρώνει.
«Θα πορευτούμε σε ένα μέλλον όπου η νοοτροπία των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων θα είναι κανονικότητα;» διερωτάται η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και καλώντας τους ρυθμιστικούς φορείς για άμεσο έλεγχο των προϊόντων αυτών. Ήδη, «τρέχει» μία εκστρατεία κατά των ρομπότ του σεξ, με τους ειδικούς πολιτικής να συντάσσουν νόμους που στοχεύουν στην απαγόρευση της λογικής πως τα ρομπότ συντροφιάς μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη σχέση.
Σημειώνεται ότι το θέμα έχει εδώ και καιρό αποτελέσει αντικείμενο της επιστημονικής φαντασίας καθώς ήταν το επίκεντρο ενός επεισοδίου του “The Twilight Zone” που ονομάζεται “The Lonely” το 1959.