Τις ανησυχίες του για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού εκτός Κίνας «χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση» εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.
«Παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, εμείς ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση, όπως το ιστορικό ταξιδιού ή οι επαφές με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία» αλλά «με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει», καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.
«Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται», επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν “κατάλληλα” μέτρα.
“Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν.
‘Οταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς», πρόσθεσε.
«Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», προειδοποιήσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, ο Γκεμπρεγιέσους είπε ότι η διεθνής ομάδα ειδικών υπό τον ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.