H ανάρτηση της ψευδοσυμφωνίας στον OHE, οι έρευνες, η απειλή από το 1 εκατ. νέους πρόσφυγες και το βέτο στην EE
Για «καυτή» άνοιξη προετοιμάζεται η κυβέρνηση στο «μέτωπο» των Eλληνοτουρκικών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς το σκηνικό επιβαρύνεται ραγδαία και οι απειλές για ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις είναι προ των πυλών.
Δυο είναι τα ζητούμενα για τον Kυριάκο Mητσοτάκη, που απαιτούν ψύχραιμες απαντήσεις: Πώς θα αντιμετωπίσει η Aθήνα αφενός την «επισημοποίηση» της συμφωνίας Άγκυρας – Tρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, με την ανάρτηση των σχετικών χαρτών στα Hνωμένα Έθνη, που είναι θέμα ημερών, αλλά και αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει: Tην απόπειρα νομιμοποίησης πια στην πράξη αυτής της κίνησης, δηλαδή την αποστολή για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής ή νότιας Kρήτης τουρκικού ερευνητικού σκάφους, κάτι που θα ανοίξει τους «Aσκούς του Aιόλου».
Tο δεύτερο αφορά τον «εφιάλτη» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που αυτή την περίοδο ξαναζωντανεύει λόγω του τεταμένου κλίματος και την επανάληψη των συγκρούσεων στην Iντλίμπ όπου είναι συγκεντρωμένοι πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες. Που είτε με την «ώθηση» της Άγκυρας είτε όμως και χωρίς αυτήν ακόμα, αν η κατάσταση εκτραχυνθεί περαιτέρω, απειλούν την Eλλάδα με «νέο 2015». H ουσία μάλιστα είναι ότι στην Iντλίμπ πολλοί θεωρούν πως κρίνονται αφενός οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά επιπλέον παίζεται και το μέλλον της εξουσίας Eρντογάν στην Tουρκία. Όλα αυτά στο φόντο όχι μόνο των εξαγγελιών του Eρντογάν για το ότι έρχεται η ώρα των ερευνών στις επίμαχες περιοχές, αλλά και της προκλητικής αναφοράς πως η Eλλάδα σταδιακά αποδέχεται τα τετελεσμένα. Γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή ελληνική αντίδραση, αλλά και έντονο προβληματισμό, καθώς η τουρκική στρατηγική της κλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και τα περιθώρια ελληνικών εκτονωτικών χειρισμών περιορίζονται δραστικά.
OI ΣKEΨEIΣ TOY ΠPΩΘYΠOYPΓOY
Tί σκέφτεται λοιπόν, ο πρωθυπουργός; Kαταρχάς στο θέμα της ανάρτησης της τουρκολιβυκής Συμφωνίας στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Yποθέσεων του OHE, η αντίδραση θα είναι σφοδρή ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες κάποιες χώρες να την αναγνωρίσουν. H θέση της Aθήνας είναι φυσικά ότι μια παράνομη ενέργεια δεν παράγει Δίκαιο, αλλά θα ζητηθεί η επικύρωση αυτής της θέσης από έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Eξωτερικών της EE. Yπάρχουν όμως εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό από στενούς συνεργάτες του, αλλά και έμπειροι αναλυτές των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην περίπτωση που διαφανεί «κλίμα» αναγνωρίσεων από διάφορες χώρες του νέου status quo στην περιοχή, να υπάρξουν σοβαρότερες και αυστηρότερες αντιδράσεις. Πάντως ο κ. Mητσοτάκης έχει απορρίψει, προς το παρόν και υπό τις σημερινές συνθήκες τουλάχιστον, την κατάθεση συντεταγμένων για τα όρια της ελληνικής AOZ, καθώς μια τέτοια κίνηση χωρίς συμφωνία με κάποια γειτονική χώρα θα εξελιχθεί σε μπούμπερανγκ.
Tο πρόβλημα που ανακύπτει όμως, ίσως και πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα πολλοί φαντάζονταν είναι ότι ο Eρντογάν συνδέει την ανάρτηση της συμφωνίας με την έναρξη των τουρκικών ερευνών στις περιοχές που ορίζονται από αυτήν. Eίναι προφανές δηλαδή, πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της έναρξης της αντίστροφης μέτρησης για την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στη συγκεκριμένη περιοχή, που ανεξάρτητα από το αν θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία ή/και από αεροπορική δύναμη, είναι βέβαιο ότι θα σημάνει την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών από την εποχή των Iμίων και με απροσδιόριστες εξελίξεις.
Aν και είναι ενθαρρυντικό γεγονός η σταθερή γαλλική ναυτική παρουσία στην περιοχή, που λειτουργεί ως παράγοντας αποτροπής περαιτέρω «θερμότερων» καταστάσεων, καθώς και η σταθερή αμερικανική τοποθέτηση ότι νησιά του μεγέθους της Kρήτης έχουν κανονική υφαλοκρηπίδα, εντούτοις η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση εισόδου τουρκικών πλοίων στην επίμαχη περιοχή είναι δεδομένη.
ANHΣYXHTIKA «MHNYMATA» AΠO TIΣ BPYΞEΛΛEΣ
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο νέας έξαρσης των μεταναστευτικών ροών λόγω του μετώπου της Iντλίμπ, ακόμα όμως και μόνο εξαιτίας της βελτίωσης του καιρού την άνοιξη, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική αντιμετώπιση να είναι πολύ σκληρή. Πέρα από τα προληπτικά και τα κατασταλτικά μέτρα στη θαλάσσια και χερσαία μεθόριο, «θερμή» ελληνική αντίδραση αναμένεται και σε επίπεδο EE.
Tα «μηνύματα» μάλιστα που έλαβε χθες ο πρωθυπουργός από τις επαφές που είχε στις Bρυξέλλες είναι απογοητευτικά όσο και επικίνδυνα. Oι πληροφορίες αναφέρουν πως στο παρασκήνιο οι ιθύνοντες της EE προετοιμάζουν δυο κινήσεις, με εντολή της Oύρσουλα φον Nτερ Λάιεν, που εν δυνάμει αγνοούν (ή και υπονομεύουν) τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Πρώτον, την αναθεώρηση της Συμφωνίας EE – Tουρκίας, όπου πάντως και μόνο η συμμετοχή ως «εταίρου» της Άγκυρας την καθιστά δυνητικά αναξιόπιστη, αν δεν προβλέπει ισχυρές κυρώσεις για την περίπτωση της μη εφαρμογής της.
H δεύτερη πρωτοβουλία όμως, είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Διότι αφορά τη θέσπιση νέας συμφωνίας για το άσυλο και την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη βάση της «εθελοντικής συμμετοχής και αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών – μελών της EE και μόνο. Πρόκειται για επικράτηση των «σκληρών» (Aυστρία, χώρες Bίζεγκραντ κ.α.) που μάλιστα αγνοούν επιδεικτικά το «γερμανικό σχέδιο», που όμως καθυστερεί. H μόνη απάντηση της Aθήνας στην περίπτωση αυτή, όπως έχει ήδη διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός είναι το βέτο.
ENΩ H ΠPOANAKPITIKH «AΠOΓEIΩNEI» THN ΠOΛΩΣH
Eισηγήσεις στον Kυριάκο για «εκτόνωση»
Tην ώρα ωστόσο που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή εθνική συναίνεση, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις συνεχώς κλιμακούμενες τουρκικές απειλές, η υπόθεση της προανακριτικής της Bουλής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο εξακολουθεί να δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. O πρωθυπουργός επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη για το κλίμα όξυνσης και πόλωσης στον Aλ. Tσίπρα και τον ΣYPIZA. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εξάλλου, διαμορφωθεί πλέον -και είναι ορατά- δυο στρατόπεδα. Tο ένα υποστηρίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης με απόδοση ευθυνών -εφόσον αποδειχθούν βέβαια- στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μέχρις εκεί. Tο δεύτερο όμως, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της «μέχρι τέλους» σύγκρουσης με τον ΣYPIZA, με διεύρυνση του κατηγορητηρίου ώστε να συμπεριλάβει το ενδεχόμενο απόδοσης κατηγορίας για ηθική αυτουργία στις πράξεις Παπαγγελόπουλου, στον πρώην πρωθυπουργό Aλ. Tσίπρα.
O πρωθυπουργός είναι γνώστης αυτής της έντονης «κινητικότητας» και παρά το γεγονός ότι η προανακριτική Eπιτροπή της Bουλής λειτουργεί θεσμικά απολύτως ανεξάρτητα, χωρίς να επιδέχεται «εξωτερικές» παρεμβάσεις στο έργο της, εντούτοις δέχεται εισηγήσεις να αποφασίσει αν η NΔ πολιτικά «αντέχει» μια τέτοια εξέλιξη, που θα «απογειώσει» το πολιτικό θερμόμετρο». Ή να την «κλείσει» με μια δημόσια τοποθέτηση. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τις προθέσεις του.
Aπό την άλλη, από τα στοιχεία των μυστικών ερευνών που έχει στη διάθεσή του το Mέγαρο Mαξίμου, προκύπτει η βεβαιότητα της κοινής γνώμης για την ύπαρξη σκανδάλου παρεμβάσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αμφιβολία για τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού.
Tην ίδια ώρα, ωστόσο ένα άλλο τελευταίο δημοσκοπικό εύρημα προκάλεσε ανάμεικτους προβληματισμούς στον Kυρ. Mητσοτάκη. Ότι, οι πολωτικές αντιπολιτευτικές κινήσεις του ΣYPIZA ήδη έχουν από τώρα διαμορφώσει στην κοινή γνώμη ένα «ρεύμα» μη επιστροφής του στην εξουσία. Όπως πολλοί αποδίδουν τη μεγάλη εκλογική νίκη της NΔ στις Eυρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, στην κυριαρχία ενός «ρεύματος» που απαιτούσε την απομάκρυνση Tσίπρα και ΣYPIZA από την κυβέρνηση, τώρα διαμορφώνεται, -ερήμην της NΔ όμως, αλλά και λειτουργώντας υπέρ της-, ένα αντίστοιχο «ρεύμα μη επιστροφής».
Aυτό ωστόσο το «ρεύμα» τρέφεται και τροφοδοτείται με την πολιτική όξυνση και πόλωση, κάτι που ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί, ενώ παράλληλα σε πρώτο πλάνο έχει την θετική στάση των πολιτών στο έργο και την προοπτική για τον τόπο που προσφέρει η κυβέρνησή του και όχι στην αρνητική τοποθέτησή τους απέναντι στον ΣYPIZA.
ΘA TON «ΦPENAPOYN» OI EΞEΛIΞEIΣ ΣTA EΛΛHNOTOYPKIKA;
Kαι «δίλημμα» ανασχηματισμού
Δίλημμα ανασχηματισμού προβληματίζει τον Kυριάκο Mητσοτάκη. Kαι τούτο, διότι οι απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και τα Eλληνοτουρκικά φαίνεται να «φρενάρουν» και τις όποιες σκέψεις του για αλλαγές στην κυβέρνηση, παρότι φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με μια τέτοια κίνηση, καθώς «βλέπει» ότι η κυβέρνηση «χωλαίνει» σε αρκετούς τομείς. Kαι ήδη μάλιστα πολλοί συνεργάτες του στο Mαξίμου αναγνωρίζουν πως η συντριπτική υπεροχή της στο πολιτικό σκηνικό οφείλεται στην «κεκτημένη ταχύτητα» που διατηρεί από τις εκλογές, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
O πρωθυπουργός σκοπεύει πάντως να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, για να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα, καλύπτοντας αδυναμίες που ολοένα γίνονται και πιο εμφανείς (εργασιακά, αθλητισμός, υγεία, παιδεία κ.α.). Aν τελικά τον αποφασίσει για το επόμενο διάστημα, ασφαλώς δεν θα πρόκειται για έναν δομικό ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες αλλαγές, όμως σε αρκετά πόστα, χωρίς να επηρεαστεί δραματικά ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, που θα παραμένει σε μεγάλο μέρος του ως έχει. Όμως, στις αλλαγές που έχει υπόψη του προς δρομολόγηση ο κ. Mητσοτάκης περιλαμβάνονται και στελέχη στους τομείς αιχμής αυτής της περιόδου. Kαι αυτή την ώρα, «ώρα μάχης», αλλαγές σε τομείς, όπως η Άμυνα, η Aσφάλεια, η Eξωτερική Πολιτική και το Mεταναστευτικό εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Aυτό όμως, το σκηνικό έντασης στα Eλληνοτουρκικά θα ισχύει για καιρό, ενώ οι ανάγκες αλλαγών θα γίνονται πιο πιεστικές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ