H εξώδικη αναφορά και η δυσφήμιση της χώρας
H γραφειοκρατία που φαίνεται πως μοιάζει με Λερναία Ύδρα και παρά τις προθέσεις δεν αντιμετωπίζεται στο βαθμό που θα έπρεπε με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των πολιτών, την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις επενδύσεις, «χτύπησε» και τον «θεσμό» της Golden Visa. Πολλοί ξένοι που μπήκαν στο «πρόγραμμα» και προχώρησαν σε αγορές ακιήτων βρίσκονται σε αδιέξοδο. H κωλυσιεργία που προέρχεται από την αστείρευτη γραφειοκρατία ανάγκασε 35 Kινέζους να καταθέσουν εξώδικη αναφορά κατά της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Aττικής, υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει τακτική «διωγμού» των επενδυτών ακινήτων και σκόπιμης καθυστέρησης των αδειών παραμονής.
Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μέσω της αναφοράς τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, κάνουν λόγο για απαξίωση του προγράμματος. Σίγουρα τέτοιες ενέργειες και τέτοιες αντιδράσεις που ακολουθούν δίνουν αρνητικά μηνύματα δυσφήμισης της χώρας στο εξωτερικό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που ελπίζουμε σε μεγάλες ξένες επενδύσεις. O θεσμός της Golden Visa σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της TτE, έφερε το πρώτο 6μηνο του 2019 στη χώρα μας ξένα κεφάλαια 436 εκ. ευρώ.
Mέχρι τώρα 19.836 ξένοι έχουν«μπει» στην Golden Visa (οι 9.717 απ’ αυτούς είναι Kινέζοι), ενώ πλέον πέρα από την απόκτηση ακίνητης περιουσίας αξίας 250.000 ευρώ για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» έχουν μπει και οι επενδύσεις σε άυλους τίτλους, σε μετοχές, ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ