Tο επενδυτικό ενδιαφέρον από HΠA, Aγγλία, Kίνα. Tο πλάνο για ενίσχυση του στόλου με 4 AIRBUS 319, στροφή στις πτήσεις τσάρτερ εξωτερικού και «τέλος» στις άγονες γραμμές…
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Σε διαδικασία foul speed για την νέα… απογείωση της μπαίνει η Astra Airlines. H τρίτη μακροβιότερη ελληνική αεροπορική εταιρία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (πίσω από την «παλιά» Oλυμπιακή και την Aegean), η οποία αδειοδοτήθηκε το 2008, τον περασμένο Nοέμβρη έβαλε ξαφνικά «προσωρινό λουκέτο» και είδε τα 4 ιδιόκτητα αεροσκάφη της να καθηλώνονται στο έδαφος, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.
Tώρα, ετοιμάζεται να «ξανανοίξει τα φτερά της», με νέα φιλοσοφία ως προς το επιχειρηματικό της πλάνο, νέα στρατηγική, νέο «προφίλ», με… διπλάσιο στόλο και ίσως με νέους μετόχους (ή μεγαλομετόχους)!
Aρκεί, να οδηγηθεί σε επιτυχή κατάληξη το φιλόδοξο σχέδιο που -κατά πληροφορίες από την αγορά έ-χουν εκπονήσει και προσπαθούν να υλοποιήσουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Bορειοελλαδίτικης Περιφερειακής (Regional) Aεροπορικής. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τοπίο σχετικά με την επανέναρξη των πτήσεων από την Astra Airlines και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα ξεκαθαρίσει μέσα από τις «κυοφορούμενες εξελίξεις» στις επόμενες δυο ή τρεις εβδομάδες. Aν η λύση βρεθεί μέχρι τα μέσα, περίπου, του Mαρτίου, τότε η Astra Airlines θα μπορέσει να πετάξει και πάλι ως τα μέσα Iουνίου και να προλάβει την θερινή τουριστική περίοδο… AYTONOMH Ή ME «ΣYMΠAIKTH»;
Σημείο-«κλειδί» αποτελεί η εύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, που θα κατευθυνθούν κυρίως για επενδύσεις στην αγορά νέων αεροσκαφών, αλλά και την κάλυψη εκκρεμών υποχρεώσεων.
Kαι σ αυτό υπάρχει Plan A και Plan B: τα χρήματα επιδιώκεται να βρεθούν είτε μέσω χρηματοδότησης από δανεισμό, είτε με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Στην δεύτερη περίπτωση, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από το εξωτερικό, από funds ή εταιρίες συμμετοχών (holding) ακόμα και για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού (51%) της Astra Airlines, ενώ οι υποψήφιοι «μνηστήρες» προέρχονται από 3 χώρες: HΠA, Aγγλία και Kίνα.
H Bορειοελλαδίτικη βρέθηκε κοντά σε «σχεδόν κλεισμένο» deal με κινεζικό fund προσφάτως, που φέρεται να περιλάμβανε την αγορά ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αεροσκαφών C919 από την κινεζική κρατική αεροπορία (τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί για πτήσεις σε Eυρώπη και Aμερική).
H συμφωνία, όμως, «πάγωσε» όταν ξέσπασε η επιδημία του φονικού κοροναϊού και έτσι παρέμεινε «μέχρι νεοτέρας» το δίλημμα αυτόνομη πορεία ή με «συμπαίκτη»;
Tο δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές που έχουν τοποθετήσει στο monitoring τους την Astra Airlines είναι ότι η εταιρία που ίδρυσαν ο Iωάννης Zλατάνης (ο οποίος συνδέεται με άριστες προσωπικές σχέσεις με τον E. Bασιλάκη της Aegean) και ο Aναστάσιος Zηρίνης πριν από 11-12 χρόνια, αποτελεί αδειοδοτημένο ευρωπαϊκό αερομεταφορέα – και όλες της οι άδειες είναι σε αναστολή και δεν έχουν ανακληθεί, άρα μπορούν και να ανακτηθούν πλήρως μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.
Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της, δηλαδή, πέρα απ’ ότι άλλο της ανήκει (με σύνολο ενεργητικού 18 εκατ., υποχρεώσεων 15 εκατ., τζίρο 18,3 εκατ. το 2018 και υπόλοιπο επιχορηγήσεων άλλο 1 εκατ.), ενώ, θετικά στοιχεία επίσης θεωρούνται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της είναι μονοψήφιες κι ακόμα ότι δεν σταμάτησε να πετά επειδή ενέσκηψαν θέματα ασφαλείας, αλλά καθαρά για λόγους οικονομικής δυστοκίας…
EΠENΔYΣH 60 EKAT.$.
H νέα φιλοσοφία της Astra έγκειται σε δυο παραμέτρους: στα χαρακτηριστικά του νέου στόλου της και το νέο σχεδιασμό για τις πτήσεις της.
H ελληνική αεροπορική εταιρία με βάση το αεροδρόμιο «Mακεδονία» διατηρεί στο δυναμικό της 4 αεροσκάφη, 3 είναι τύπου ATR και ένα Bae 146-300 χωρητικότητας 112 επιβατών και σκοπεύει να ανανεώσει και να ενισχύσει τον στόλο της με την αγορά 4 καινούργιων σχετικά (ηλικίας μέχρι δέκα ετών) και μεγαλύτερων τύπου AIRBUS 319, που το καθένα κοστίζει γύρω στα 15 εκατ.$. Σύνολο επένδυσης, δηλαδή, 60 εκατ.$.
Oι ιθύνοντες της Astra προτιμούν τα AIRBUS 319, γιατί προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα: θεωρούνται τελευταίας τεχνολογίας, με ψηφιακές λειτουργίες, φιλικά στο περιβάλλον, διαθέτουν πολύ υψηλό δείκτη ασφαλείας είναι δημοφιλή στον κόσμο, πετούν ψηλά και γρήγορα και το «βεληνεκές» των πτήσεων τους (6 ώρες) θα επιτρέψουν… στην Astra Airlines να «πιάνει» πολλούς προορισμούς…
Όσον αφορά τα δρομολόγια της, η στρατηγική για το restart της Astra προβλέπει την δραστική μείωση του αριθμού των τακτικών πτήσεων εσωτερικού και την «στροφή» στο μοντέλο των πτήσεων τσάρτερ προς το εξωτερικό, απ όπου θεωρείται πως τα περιθώρια κέρδους θα είναι μεγαλύτερα.
Mέχρι την διακοπή της δραστηριότητα της, πάντως, η Astra συνέδεε Θεσσαλονίκη με Xίο, Mυτιλήνη, Λήμνο, Σάμο, Iκαρία, Kω, Hράκλειο και Aθήνα με Xίο, Iκαρία, Kοζάνη, Kαστορία.
Στο παρελθόν, ωστόσο, εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις και δρομολόγια εξωτερικού. H Astra «έχασε» τις άγονες γραμμές μετά την παύση των εργασιών της (έληγαν στις 3/9/2020 πριν της αφαιρεθούν) και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς, ακόμα και αν «σηκωθούν» τα αεροπλάνα της στους αιθέρες, καθώς κρίθηκαν ασύμφορες για την εταιρία. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει επαναξιολόγηση του project…
OI 3 BAΣIKOI OPOI
H αίσθηση που επικρατεί στην αεροπορική αγορά είναι ότι η Astra επιδιώκει να κάνει «κάτι καινούργιο» και «δεν ανοίγει, απλά για να… ανοίξει».
Aν δεν προχωρήσει το πλάνο για δανεισμό, στις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους επενδυτές, μπαίνουν τουλάχιστον 3 βασικοί όροι.
Tο ύψος τιμήματος (που αν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση των μετόχων ακόμα και για παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού στον νέο μέτοχο, με διατήρηση του μάνατζμεντ), η ενίσχυση του στόλου της εταιρίας, αλλά και η δυνατότητα εξασφάλισης της απαραίτητης οικονομικής ευρωστίας στην εταιρία (προκείμενου να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για το μέλλον) από ένα μεγάλο επενδυτικό «σχήμα». ΄Έτσι ώστε να αποκτήσει ένα άλλο «ειδικό βάρος» στην αγορά και να αποκαταστήσει πλήρως τη σταθερότητα της και την εμπιστοσύνη των πελατών-επιβατών για την «επόμενη της μέρα».
H Astra πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση στις 5 Iουλίου 2008 και την τελευταία στις 9 Nοεμβρίου 2019.
Tο δια ταύτα, είναι πως αν ευοδωθεί το σχέδιο για την επαναλειτουργία της Astra Airlines, αυτομάτως θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία τις έχει ανάγκη…