Τα δημοφιλή σημεία διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας ανακοίνωσαν πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ για ορισμένες περιοχές (το Magaluf και το Arenal El στη Μαγιόρκα και το δυτικό άκρο του San Antonio στην Ίμπιζα), ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις ξενοδόχων που θεωρούν ότι πλήττονται οικονομικά.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν περιορισμούς στα πάρτυ σε σκάφη, την απαγόρευση των “μπαρότσαρκων” (δηλαδή των “εκδρομών που προωθούν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ”) και των “happy hours” που προσφέρουν απεριόριστη αλκοόλ για καθορισμένη τιμή σε αυτές τις περιοχές.
Με το νέο νόμο που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου η Ισπανία φιλοδοξεί να περιορίσει τον αριθμό των μεθυσμένων τουριστών που τριγυρνούν φωνάζοντας και τραγουδώντας στα σοκάκια δημοφιλών παραθαλάσσιων πόλεων και χωριών.
Ο νόμος και προβλέπει τρία ποτά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα για όσους κλείνουν πακέτα διακοπών all-inclusive. Από το τέταρτο και πάνω οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν. Εκείνοι που έκλεισαν τις διακοπές τους πριν από τις 23 Ιανουαρίου 2020 θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστο ποτό. όσοι κλείσουν μετά την ημερομηνία αυτή δεν μπορούν.
Αυτή η πρόβλεψη για τα all inclusive ξενοδοχεία έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις ξενοδόχων που θεωρούν ότι νόμος παραβιάζει την αρχή της ισότητας, μιας και οι περιορισμοί αφορούν τα συγκεκριμένα μέρη που πλήττονται την θερινή περίοδο, ενώ λίγο πιο πέρα η κατανάλωση αλκοόλ συνεχίζεται κανονικά.
Ακόμα όμως και τα καταλύματα που βρίσκονται εκτός της ζώνης, που ορίζεται από το νόμο, φοβούνται ότι οι τιμές για αλκοολούχα ποτά θα καταρρεύσουν στην ευρύτερη περιοχή ή ότι ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις της Μαγιόρκας αποκτούν ξαφνικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Μάλιστα, ένας Γερμανός ξενοδόχος, αντιδρώντας στο νέο νόμο, ίδρυσε μια πλατφόρμα διαμαρτυρίας στην οποία συμμετέχουν ήδη 45 ξενοδοχεία. Με σύνθημα η ισχύς εν τη ενώσει οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση και τις επιπτώσεις της. Πολλοί από τους ξενοδόχους είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι διότι ανήκουν σε εκείνους που πολέμησαν για να σταματήσει ο «τουρισμός καταχρήσεων» και υπερασπίστηκαν τον ποιοτικό τουρισμό.
Ο δικηγόρος Αντόνιο Μονσεράτ, ο οποίος εκπροσωπεί τους ξενοδόχους θεωρεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι αντισυνταγματικός. Όπως λέει, παραβιάζει «την αρχή της ισότητας, το ελεύθερο εμπόριο και την ελευθερία του κάθε πελάτη», ενώ την ίδια στιγμή «δεν ορίζει επακριβώς την ποσότητα του καθενός από τα τρία ποτά που προβλέπονται».
Η προσφυγή ιδιωτών στο Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι ωστόσο εφικτή. Μόνο στην περίπτωση που ένα ξενοδοχείο παραβιάσει το νόμο και του επιβληθεί πρόστιμο ο δικηγόρος μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι ωστόσο δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν ούτε τα τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 600.000 ευρώ, αλλά ούτε και ένα πιθανό λουκέτο στην επιχείρησή τους.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Μονσεράτ το σημαντικότερο σφάλμα του νέου νόμου είναι ότι αποδίδει την ευθύνη για τα φαινόμενα κατάχρησης οινοπνευματωδών αποκλειστικά στα πακέτα all inclusive. Ελπίζει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αρκετοί ισπανοί πολιτικοί θα συνειδητοποιήσουν το νομικό ατόπημα και θα βρεθούν στο πλευρό των ξενοδόχων το αργότερο στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.