Συνέχεια στα ρεκόρ πωλήσεων του 2019, αλλά προσπάθεια να ανέβει ο τζίρος – Το Παρίσι αναδεικνύεται σε «πρωτεύουσα» των πωλήσεων
Με τις αγορές να βρίσκονται στα «κόκκινα» λόγω του κορωνοϊού, αυτή της τέχνης προσδοκά ένα μεγάλο “boom” για τη φετινή χρονιά. Με τα έργα τέχνης να θεωρούνται από τους μεγιστάνες ένας τύπος safe haven asset, οι αναλυτές αναμένουν μεταστροφή των αγοραστών σε αυτή την αγορά, γεγονός που αναμφίβολα θα ανοίξει περισσότερο την όρεξη των πωλητών, αφού θα ανέβουν οι τιμές.
Προς το παρόν, ρεκόρ δεν υπάρχει, υπό την έννοια της πώλησης κάποιου έργου σε ξεχωριστή τιμή. Από την άλλη, υπάρχει το ρεκόρ του 2019, που αφορά τον αριθμό των έργων τέχνης τα οποία πωλήθηκαν σε δημοπρασίες εντός του έτους. Παράλληλα, όμως, ο τζίρος της αγοράς σημείωσε πτώση 14%.
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Artprice, το οποίο κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην πληροφόρηση για την αγορά της τέχνης, το 2019 άλλαξαν χέρια σε δημοπρασίες συνολικά 550.000 αντικείμενα κι έργα τέχνης (πίνακες, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες, χαρακτικά, εγκαταστάσεις), έναντι 13,3 δισ. δολαρίων (539.000 το 2018). Είναι η μεγαλύτερη κυκλοφορία έργων που έχει καταγραφεί ποτέ στις αίθουσες των δημοπρασιών.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο ανθηρά όσον αφορά τον συνολικό κύκλο εργασιών. Κι αυτό γιατί για το έτος που πέρασε, η αγορά κατέγραψε μία πτώση 14% εν συγκρίσει με τα 15,5 δισ. δολάρια του 2018. Ο γενικός δείκτης των τιμών παρέμεινε σταθερός (+0,48%), όπως επίσης κι ο αριθμός των απούλητων έργων (38%), προσθέτει το Artprice. Ο δείκτης αυτός αποτελεί το πλέον ευαίσθητο βαρόμετρο για την αγορά, επιτρέποντας συνάμα να διαπιστωθεί εάν αυτή έχει εισέλθει σε κερδοσκοπική τροχιά (δείκτης απούλητων έργων κάτω του 20%), ή σε ελεύθερη πτώση (δείκτης άνω του 60%).
Ταυτόχρονα, το Παρίσι επανήλθε στην πρωτοκαθεδρία, ως «πρωτεύουσα» των δημοπρασιών έργων τέχνης: Με έναν κύκλο εργασιών στα 827 εκατ. δολάρια (+18%), ξεπέρασε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία 268 εκατ. δολάρια, Ιταλία 207 εκατ. και Ελβετία 110 εκατ.). Αναφορικά με το σύνολο των έργων, η Γαλλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση (82.016), πίσω μόνον από τις ΗΠΑ (99.000 έργα). Επιπλέον, η Γαλλία μπορεί να καυχάται πως διαθέτει τον πρώτο οίκο σε πωλήσεις στην Ευρώπη, τον Arcturial, που κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως, ενώ καταγράφηκαν και πολύ σημαντικές πωλήσεις στη χώρα , όπως «Η χλεύη του Χριστού» του Τσιμαμπούε, με 24 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ