Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη με τον Μουαμάρ Καντάφι, σε νέο μήνυμά του, να ορκίζεται νίκη ή θάνατο στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ.
Ο Λίβυος ηγέτης, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τόνισε ότι η αποχώρησή του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.
Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμαάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.
Σημειώνεται ότι χθες, οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στο αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην πρωτεύουσα, η τύχη του βετεράνου ηγέτη, ωστόσο, παραμένει ασαφής.
Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη–από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη–εντός δύο ημερών, όπως δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.
Παράλληλα, ο Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε σήμερα πως ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να δικαστεί στην Λιβύη, πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τόνισε δε, πως ο Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται ακόμα στην Λιβύη και δεν υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει.
Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται» να κρύβεται ο Μουαμάρ Καντάφι.
Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της.
«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.
1,3 δις δολάρια για τον Καντάφι
Οι αντικαθεστωτικοί μάλιστα προσφέρουν αμνηστία για όποιον τον παραδώσει ή τον σκοτώσει. «Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι όποιος από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει, η κοινωνία θα του δώσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη προσφέρει 1,3 δισ. δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη του Μ.Καντάφι.
Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, δηλώνουν οι εξεγερμένοι.
«Υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα του Καντάφι), στην περιοχή Αλ Μανσούρα και σε μία ακόμα περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς διεξήχθησαν από τους πυρήνες του καθεστώτος που βρίσκονται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Στο μεταξύ σφοδρά πυρά ακούγονταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου βρίσκονται ξένοι δημοσιογράφοι.
Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ακούγονται πυρά όπλων μικρών διαμετρημάτων αλλά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι χρησιμοποιούνταν επίσης εκτοξευτές οπλοβομβίδων, όλμοι και άλλα βαρέα όπλα.
Μια ομάδα περίπου 30 ξένων δημοσιογράφων παραμένει στο ξενοδοχείο, καθώς ένοπλοι, πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, τους εμποδίζουν να βγουν από το ξενοδοχείο εδώ και τέσσερις ημέρες.
Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους βρίσκονται στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, περίπου 1 χλμ. από το αρχηγείο του Καντάφι.
Μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλοί από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, έσπευσαν να εξαφανιστούν από την περιοχή.
Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί, σύμφωνα με εξεγερμένους, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές.
Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη.
Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.
Μήνυμα Καντάφι
Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στη λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Εχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».
«Ολοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.
O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.
Βαρύ το τίμημα
Βαρύ όπως φαίνεται από τον απολογισμό των θυμάτων το τίμημα που έχουν πληρώσει οι Λίβυοι κατά την επέλασή των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, οι οποίοι κατάφεραν να διώξουν τον Καντάφι από το αρχηγείο του και να καταλάβουν το συγκρότημα που λειτουργούσε ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για συνολικά 400 νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.
Εκλογές σε οκτώ μήνες
Σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη, δήλωσε την Τετάρτη ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Μέσα σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές. Επιθυμούμε μια δημοκρατική κυβέρνηση και ένα δίκαιο Σύνταγμα. Δεν θέλουμε να είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».
Αναφερόμενος στον Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμπντελτζαλίλ τόνισε πως η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του πρέπει να δικαστούν στη Λιβύη. «Στο πλαίσιο μια δίκαιης δίκης που όμως θα διεξαχθεί στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.
«Για το λόγο αυτό θέλουμε να συλληφθούν ζωντανοί και να αντιμετωπιστούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ο συνταγματάρχης είχε απέναντι στους αντιπάλους του. Ο Καντάφι θα μείνει στη μνήμη των ανθρώπων μόνο για τα εγκλήματα, τις συλλήψεις και τις πολιτικές δολοφονίες που διέπραξε», κατέληξε ο ίδιος.
Συνομιλίες Τζιμπρίλ-Σαρκοζί
Ο ηγέτης των λίβυων εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να συζητήσουν τις προοπτικές για την πολιτική μετάβαση στην εποχή μετά τον Καντάφι.
Ο Τζιμπρίλ είναι επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης και αναφέρεται ως πρωθυπουργός της χώρας, όπου οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα την πρωτεύουσα Τρίπολη, υποχρεώνοντας τον Καντάφι να διαφύγει.
Ο Σαρκοζί έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στο Παρίσι μια ειδική διάσκεψη των “Φίλων της Λιβύης” με τη συμμετοχή μέχρι 30 ξένων ηγετών και διεθνών οργανισμών για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και στη μετάβαση προς ένα δημοκρατικό κράτος.
Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 24. 08. 2011 – 07:48
Διαβάστε επίσης: «Άλωσαν» το συγκρότημα του Καντάφι- Καταιγιστικές εξελίξεις