Τα πρώτα βήματα προς το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες κάνει η κυβέρνηση, με την πρόταση που θα αποστείλει στην Κομισιόν και η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει την πώληση δύο ή τριών μονάδων της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα. Το πρώτο αφορά τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, και το δεύτερο, ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (όπως φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η Κομισιόν, η οποία ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, έχει υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση.
Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ έκαστη), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης.
Και οι δύο μονάδες χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.
Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι ισχυρό (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).
Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής.
Η Κομισιόν έδωσε στην κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη λοιπόν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.