Με ταχύτητα φωτός προχωρά η κυβέρνηση στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ειδικά στην περίπτωση που συνεχίσει η κατάρρευση των εσόδων.
Όπως αναφέρει η axiaplus.gr, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μελετά την δραστική περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω “τσουνάμι” περικοπών θα αφορά όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα, ακίνητα και έμμεσους φόρους, οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 980.
Το μέτρο θα αφορά για τα φυσικά πρόσωπα την περικοπή ακόμα και κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες και ανισορροπίες του συστήματος και να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για τον προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, επανεξετάζονται από μηδενική πλέον βάση οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα αφορολόγητα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, καθώς και στο ΦΠΑ.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το “ψαλίδισμα” θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω, με το πήχη να τοποθετείται στα 20.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Πάντως, δεν είναι απίθανο, όπως σημειώνουν ορισμένες πηγές να μην αναγνωρίζεται καμία έκπτωση δαπάνης από το φόρο για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, εάν υπάρξει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και διογκωθεί η “μαύρη τρύπα”. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το βάθος και το εύρος των περικοπών θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και θα συνδυασθούν και με τη σχεδιαζόμενη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Κόστος
Στο στόχαστρο μπαίνουν 980 απαλλαγές που κοστίζουν στο Δημόσιο 7,8 δισ. ευρώ (προϋπολογισμος 2011) 250 εκπτώσεις και απαλλαγές κόστους: Αφορούν εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.ά.).
3,4 δισ. ευρώ: Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κ.ά. 2,4 δισ. ευρώ: Δεκάδες απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.
1 δισ. ευρώ: Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
560 εκατ. ευρώ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι ειδικές εξαιρέσεις από το φόρο.
120 εκατ. ευρώ: Οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.
380 εκατ. ευρώ: Οι εκπτώσεις δαπανών, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και άλλου είδους απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.
Εισοδήματα
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον 5 δισ. από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα και τα ακίνητα για την περίοδο 2011-2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Συνολικά αν συνυπολογισθούν και οι αναπροσαρμογές στους έμμεσους φόρους και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ο στόχος για τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου από φόρους είναι 9,536 δισ. ευρώ. Το…βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους, που ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο 7,4% του ΑΕΠ έναντι 11,5%.