Το ΔΝΤ φοβάται κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του κορωνοϊού
Για τον εφιάλτη που έφερε στον πλανήτη ο Covid-19, το νεοεμφανιζόμενο κορωνοϊό που αφήνει πίσω του εκατόμβες νεκρών και έχει παραλύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως έχουμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε τα effects του. Ένας από τους «ασθενείς» που προσέβαλε ο κορωνοϊός και κινδυνεύει να μπει στην εντατική, είναι η παγκόσμια οικονομία.
Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, δεν το κρύβει άλλωστε πως φοβάται τα χειρότερα και γι’ αυτό λαμβάνει μέτρα. Την Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όχι μόνο για να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά κυρίως για να προειδοποιήσει πως οι συνέπειές του θα είναι μεγάλες. «Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε τον κορωνοϊό η κ. Georgieva και, στηρίζοντας αυτό το συμπέρασμά της, είπε πως, παρότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, με τον ιό να επελαύνει σε όλο τον πλανήτη, ήδη έχει επηρεαστεί μία στις τρεις χώρες-μέλη του Ταμείου.
Η περιγραφή της για την κατάσταση περιείχε περισσότερο το ύφος της προειδοποίησης για την καιταιγίδα που έρχεται στη διεθνή οικονομία, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008. Η ζήτηση έχει υποχωρήσει διεθνώς λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση και περιορίζει την κινητικότητα. Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η Georgieva συμπεραίνει ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά τονίζει πως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο που θα έχει ο κορωνοϊός.
Γι’ αυτό το λόγο, και τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ως απόδειξη τούτου, είναι το πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του ΔΝΤ, που θα έχει στόχευση την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η επικεφαλής του Ταμείου, μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι τα χρήματα «είναι άμεσα διαθέσιμα» για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες.
«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε, «είναι να βλέπουμε σε κάθε μεμονωμένη χώρα ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και να εργαστούμε με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουν για τα κεφάλαια αυτά. Είμαστε στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα δράσουμε πολύ γρήγορα όσο έρχονται τα αιτήματα».
Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν αυτό το πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να συγκρατήσει τις συνέπειες που προκαλεί ο κορωνοϊός. Με 12.700 περιπτώσεις εκτός Κίνας και συνολικά περισσότερα από 93.000 κρούσματα παγκοσμίως, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να εμφανίζεται ο πανικός, και, ενώ ο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό θεσμό, η Ιταλία σχεδιάζει κόκκινη ζώνη καραντίνας. Και, με το εμβόλιο να είναι ακόμα μήνες μακριά, αυτά τα 50 δισ., μοιάζουν με «ασπιρίνη»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ