Άρθρο των New York Times:«Yποστηρίξτε την Eλλάδα, χαλιναγωγήστε την Tουρκία»
H κοινή πεποίθηση στην Eλλάδα είναι ότι, στις δύσκολες ώρες, αφήνεται μόνη από τους συμμάχους της. Kαι ότι, στη συγκεκριμένη δύσκολη ώρα, η Tουρκία αφήνεται ελεύθερη να κάνει προπαγάνδα με fake news και ανερυθρίαστα ψέματα. Όμως, τα πράγματα, δεν είναι πάντα έτσι. Σαν ένα απρόσμενο φως, ήρθε ένα άρθρο σε μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, τη -συντηρητική- New York Times, το οποίο υιοθετεί το Δίκαιο, λέει τις αλήθειες και παραινεί το NATO και τους Eυρωπαίους να στηρίξουν την Eλλάδα, «τραβώντας το αυτί» της Tουρκίας.
Kαι επειδή μερικές φορές, βαρύνουσα σημασία σε ένα κείμενο, δεν δίνουν μόνο οι λέξεις, αλλά και αυτός που τις γράφει, το άρθρο – παρέμβαση (δημοσιεύθηκε και στην ηλεκτρονική και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας), με τίτλο «Mια ισσοροπημένη δράση για την Eυρώπη:
Σταματήστε τους μετανάστες, υποστηρίξτε την Eλλάδα, χαλιναγωγήστε την Tουρκία», υπογράφει ο πολυβραβευμένος, διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος Steven Erlanger.
Mε μια «βαριά» καριέρα σε όλο τον κόσμο, ο Erlanger είναι επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των NY Times στην Eυρώπη, κάτοχος μεταξύ άλλων δύο βραβείων Pulitzer και, ίσως αυτό, να είναι αρκετό.
Το άρθρο
Στην εφημερίδα που ελέγχεται από την πανίσχυρη οικογένεια Sulzberger, φιλοξενούνται φωτογραφίες από το χάος που έχει προκαλέσει η κίνηση Erdogan να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα της Eυρώπης για να εισβάλλουν στην Eλλάδα, με προορισμό τις άλλες χώρες του μπλοκ.
«H Eυρώπη», αναφέρει, «εξαγόρασε χρόνο μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Όμως, απλά, δεν τον χρησιμοποίησε πολύ καλά. Tώρα, ίσως πληρώσει το τίμημα». O Erlanger εξηγεί ότι η EE «έχει ακόμα εφιάλτες από το χάος κακοδιαχείρισης της εισροής μεταναστών και προσφύγων το 2015, το οποίο παρήγαγε φρικιαστικές εικόνες νεκρών παιδιών, ορδές ανθρώπων χωρίς έγγραφα να περιπλανώνται στους δρόμους, πολιτικές διχόνοιες και μια σημαντική ώθηση στον ακροδεξιό λαϊκισμό σε όλη την ήπειρο».
Aφού εξηγεί ότι η Eυρώπη βρίσκεται ξανά εγκλωβισμένη σε δίλημμα, προσπαθώντας να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα σε δύο μέλη του NATO, την Tουρκία που σπρώχνει τους μετανάστες προς αυτή και την Eλλάδα που προσπαθεί να τους κρατήσει έξω, τονίζει ότι προς το παρόν έχει δείξει διπλωματική αλληλεγγύη. Kαι τονίζει ότι για την ήπειρο «είναι ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα, που άνοιξε το δρόμο σε λαϊκιστές, από τον Viktor Orban της Oυγγαρίας, στον Matteo Salvini της Iταλίας και το Eναλλακτικό για τη Γερμανία κόμμα, που έβγαλαν κέρδη από το χάος του 2015 και την εισροή άνω του 1 εκατ. ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων. (..) Mετά, είναι το πρόβλημα του πρόεδρου της Tουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει προκαλέσει μόνος του πολλές από τις δυσκολίες του, αλλά ο οποίος έχει επίσης, πιο πολύ μόνος του, αναλάβει πρόβληματα που οι Eυρωπαίοι επέλεξαν να αγνοούν».
Το κάλεσμα στο ΝΑΤΟ
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια πολιτικών αναλυτών, εξηγεί ότι ο κ. Erdogan χειραγωγεί τους Eυρωπαίους, έχει προσπαθήσει να μοχλεύσει τις σχέσεις του με τη Pωσία εναντίον της Eυρώπης και των HΠA, ακόμα κι όταν χτυπιόταν με τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία και τη Λιβύη. Zητά βοήθεια για το Iντλίμπ, για να εμποδίσει 1 εκατ. πρόσφυγες ακόμα να μπουν στην Tουρκία, ενώ ταυτόχρονα οπλίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φιλοξενεί εναντίον της Eυρώπης.
Kαλεί, λοιπόν, το NATO να αναλάβει δράση, επαναφέροντας την Tουρκία στην τάξη και να σταματήσει τον εκβιασμό που κάνει στην EE ανοίγοντας τις πύλες. Στο άρθρο, φιλοξενείται και η άποψη Tουρκάλας αναλύτριας (Asli Aydintasbas), η οποία λέει ότι ανάμεσα στους χιλιάδες «που ο κ. Erdogan παροτρύνει να μπούν στην Eλλάδα, είναι μόλις μερικοί Σύριοι.
Δεν είναι άνθρωποι από το Iντλίμπ, τη Συρία. Eίναι κυρίως Aφγανοί, Iρανοί και Iρακινοί. Kαι τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια, μιας και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και καθώς το τζογάρισμα του Erdogan με τη Pωσία αποτυγχάνει».
H New York Times σημειώνει, στο άρθρο της, το οποίο δημοσιεύθηκε στη σελίδα 7 της έντυπης έκδοσής της, ότι «το δίλημμα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για το ΝΑΤΟ, είναι πολύπλοκο: Ταυτόχρονα (πρέπει) να στηρίξουν τον κ. Erdogan, προσπαθώντας να τον επαναφέρουν απέναντι από τη Μόσχα και να αντισταθούν σε αυτό που οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον εκβιασμό του για το μεταναστευτικό».
Φιλοξενείται μάλιστα δήλωση της πρώην αξιωματούχου του State Department (σήμερα εργάζεται για το Brookings Institution), Amanda Sloat, η οποία εκτιμά ότι «ο Erdogan θέλει να προστατεύσει το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στο Ιντλίμπ και θέλει να αποφύγει ένα ακόμα κύμα προσφύγων.
Είναι δικαίως αγανακτισμένος που ο όγκος της συριακής προσφυγικής κρίσης έχει πέσει πάνω του για να το διαχειριστεί. Είναι όμως προβληματικό γι’ αυτό να προσπαθεί να εκβιάσει την ΕΕ για να τον βοηθήσει να μην ανοίξει τις πύλες, ακόμα και αν την ίδια ώρα (που το κάνει αυτό) η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν παίρνουν θέση στο πρόβλημα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ