Βολές εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διεκδίκησε τίποτα.
Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, σημειώνει πως «Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα.
Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία.
Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά.
Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί.”
Εξ αυτού, στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ “ποφάίνεται” ότι :”Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν” καθώς “Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών».
Ποιες είναι οι τέσσερις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Να σημειωθεί ότι προ της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, καλούσε τον Πρωθυπουργό:
– Να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με ξεκάθαρες καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα και κυρώσεις εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας
– Εάν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει η οποιαδήποτε νέα ευρω-τουρκική συμφωνία να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες Ε.Ε. και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία
– Να ζητήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του 2016
– Να ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.