Ενδεχόμενο επίδομα προς τους εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν
Στο «τραπέζι» της σύσκεψης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων έπεσε η καταβολή εφάπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας εξέτασε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης σχετικής διάταξης.
Το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.
Συζητήθηκε δεύτερη δέσμη μέτρων
Στην ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στους χώρους εργασίας.
Πρόκειται για προτάσεις που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας ενόψει της δεύτερης δέσμης μέτρων που αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων ζητάνε τα συνδικάτα
Να σημειωθεί ότι ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικαλούμενα καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με τη μισθοδοσία, τις άδειες και τον χρόνο εργασίας, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και στις δύο πλευρές ένα πιθανό ενεδεχόμενο να κλείσουν για πολλές ημέρες όλα τα σχολεία.
Ενδεχόμενη εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.
Ποια επιδόματα ίσως πάρουν τρίμηνη παράταση
Να σημειωθεί, τέλος, ότι προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουνίου- σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μη λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης κατ’ αρχήν για δύο εβδομάδες, με την επισήμανση ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών.