Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η τηλεφωνική διαβούλευση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά για να «κλειδώσει» το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ο κ. Παπανδρέου έχοντας δίπλα του την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και σε μια ύστατη προσπάθεια, κατάφερε να πείσει τον κ. Σαμαρά ώστε να μεταστρέψει τη στάση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο μια πρώτη συναίνεση.
Ο κ. Σαμαράς έθεσε τους όρους του στο θέμα της εκλογής των Πρυτάνεων και δέχθηκε μια συμβιβαστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κυβέρνηση δέχθηκε τον όρο του κ. Σαμαρά να εκλέγονται οι πρυτάνεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΝΔ συμφώνησε να προτείνονται τα πρόσωπα από το Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση δέχθηκε και τον όρο να καταργηθεί εντελώς το άσυλο. Είχε προηγηθεί και συνομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος όμως είναι εξ ορισμού υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση Παπανδρέου και, όπως λένε οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν χρειάστηκε και πολλά για να πεισθεί.
Με τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο κ. Σαμαράς αφενός εμφανίστηκε ότι δεν έχει ταμπού να προσφέρει συναίνεση, ενώ πιστώθηκε και έναντι των πρυτάνεων τη συμβιβαστική λύση.
Αν και η συναίνεση στην Παιδεία ήρθε κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να πετύχει και στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα.
Από την άλλη η Ν.Δ. έχει και τον πονοκέφαλο βουλευτών της που τάσσονται υπέρ μιας συναινετικής διαδικασίας με πρώτους τους κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Μητσοτάκη.
Στην ίδια κατηγορία, αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, χωρίς να συνιστούν ομάδα, εντάσσονται και βουλευτές όπως οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ενίοτε δε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι συναινετικές παραινέσεις τους συνιστούν μεν ενόχληση, αλλά ελάχιστα επηρεάζουν την κυρίαρχη γραμμή του κόμματος.