Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες
Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις για επανεγκατάσταση και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ποσοστού προσφύγων και ανηλίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων για την κατάσταση στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες καθώς τα μέτρα που έχουν λάβει πολλά κράτη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού δυσκολεύουν τις διαδικασίες και τα χρονικά περιθώρια.
«Γνωρίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και «σας λέω με ασφάλεια ότι οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες συνεχίζονται» σημείωσε συγκεκριμένα. Ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο προσέθεσε: «Προσπαθούμε να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν».
Σημειώνεται πως η καθιερωμένη συνάντηση με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με ελάχιστους δημοσιογράφους, καθώς από το μεσημέρι ισχύουν νέα αυστηρά μέτρα, που αποφασίσθηκαν στο Βέλγιο και απαγορεύουν ουσιαστικά την κυκλοφορία των πολιτών μέχρι τις 5 Απριλίου.
Το πρωί συνεδρίασε το Κολέγιο των Επιτρόπων μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση του Covid-19 στη βάση των αποφάσεων που έλαβαν χθες βράδυ οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργών.
Κύριο μέλημα ήταν να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα διευκόλυνσης της προώθησης ιατρικού υλικού και άμεσης ανάπτυξης αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων αλλά και επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, οι οποίοι υπολογίζονται στις 80.000.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αρνητική στάση της Πολωνίας στο θέμα του επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολιτών από χώρες της Βαλτικής, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες πρέπει να σεβασθούν όλα τα μέλη. Υπενθυμίζουμε, τόνισε, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση του τράνζιτ μεταξύ των χωρών-μελών.
Σχετικά με τις χώρες που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις χώρες-μέλη και συνδεδεμένες με τον χώρο Σένγκεν ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Λέμε πως τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν, χωρίς να αποκλείουμε την επιβολή ελέγχων στα σύνορα», σημείωσε και τόνισε πως υπάρχουν συνεχείς επαφές με όλα τα μέλη για να αποσαφηνισθεί το θέμα και των μεταφορών. «Δεν υπάρχει νομική αντιμετώπιση, τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ήδη κάποιες χώρες έχουν λύσει κάποια προβλήματα που προέκυψαν στα σύνορα», είπε και προσέθεσε: «Εμείς είμαστε ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού, αλλά πρέπει να συνεργασθούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και για τα προβλήματα που γεννιούνται στα σύνορα. Δεν θα τα αντιμετωπίσουμε όμως με δικαστικές διαδικασίες».
Σχετικά με τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών, ο εκπρόσωπος μίλησε για τις προσπάθειες μέσω διπλωματικής οδού μέσω ειδικού Κεντρικού Συμβουλίου που έχει άμεση επαφή με προξενικά γραφεία και πρεσβείες. Και έδωσε παραδείγματα για ενέργειες στην κατεύθυνση επαναπατρισμού από το Μαρόκο, την Αυστραλία, την Κίνα και άλλες χώρες.
Επίμονες ερωτήσεις τέθηκαν επίσης για τα χαλαρά μέτρα της Μ. Βρετανίας καθώς σε μεταβατική περίοδο μετά το BREXIT θα έπρεπε να σεβαστεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και για το κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας και άλλων χωρών με την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος σε όλες αυτές τις ερωτήσεις επανέλαβε τους κατευθυντήριους στόχους που τέθηκαν χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ υπογράμμισε ότι είναι σε διαδικασία τηλεδιάσκεψη με όλες τις χώρες του Σένγκεν στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και η Ελβετία ως συνδεδεμένη χώρα. Είναι πολιτική διαδικασία, είπε ο εκπρόσωπος, «και ο καθένας πρέπει να διατηρεί το ρόλο του με υπευθυνότητα και σεβασμό στην ανάγκη να λειτουργήσουμε όλοι μαζί για να θέσουμε φραγμό στην εξάπλωση του ιού».
Τέλος, ο εκπρόσωπος μίλησε για τις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια αναπνευστήρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού που έχουν ανάγκη πολλές χώρες-μέλη, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς έχουν ξεκινήσει δημοπρασίες για την προμήθειά τους από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.