Αυστηρή προειδοποίηση ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά»
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει από την αγορά η ΕΚΤ, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων, η πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι « είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί.
»Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή».
Η ίδια προειδοποιεί ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά και δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη».
Η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαιώνει ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της εντολής της για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, επειδή η ΕΚΤ υπηρετεί τους ευρωπαίους πολίτες».
Οι παρεμβάσεις
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ και διάρκειας μέχρι το τέλος του έτους, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι δημόσιες πολιτικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διασφαλίσουν πως η κάμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο χρειάζεται.
Συνολικά, μαζί με τις αγορές των 120 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί, το ποσό που θα «ρίξει» στην αγορά η ΕΚΤ αντιστοιχεί σε 7,3% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.
Επιπροσθέτως , η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα ύψους έως και 3 τρισ. ευρώ, την οποία προσφέρει μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα (-0.75%).
Η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ επιτρέπει στις νομισματικές αρχές να μεγεθύνουν τον τονωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και να διοχετευτούν κεφάλαια απευθείας σε αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο.
«Καθολική διαταραχή»
Οι ευρωπαϊκές αρχές τραπεζικής εποπτείας αποδέσμευσαν επίσης επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 120 δισ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ να χορηγούν δάνεια.
Η ίδια υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας.
»Ολοι μας καλούμαστε να περιορίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, άρα και τις δαπάνες μας, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ουσιαστικά, για μια προσωρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει κλειστό».
Πηγή: ΑΠΕ