Το καλοκαίρι το Δώρο Πάσχα – Νέες προειδοποιήσεις για πρόστιμα σε κερδοσκόπους -Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Μέτρα για 1,4 εκατ. εργαζόμενους, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες το πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χρήστος Σταϊκούρα, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην «ανατροπή» του κρατικού προϋπολογισμού μετά και τα 10 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από την ΕΕ και την ευελιξία που αποκτά η χώρα απέναντι στα ποσά που μπορεί να «ρίξει» στη μάχη κατά του κορωνοϊού προκειμένου να λάβει μέτρα προστασίας για τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας το κράτος θα στηρίξει τις μικρές κι μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αποφύγουν το λουκέτο και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων.
«Στηρίζουμε 1,4 εκατομμύρια εργαζομένων και επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι μην αφήσουμε κανέναν μόνο του και πίσω».
«Αντιδρούμε με κοινωνικά ανακλαστικά και με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι» ανέφερε ενώ απεύθυνε έκκληση στους οικονομικά ισχυρούς να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους».
Πέραν των 5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας διευρύνονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να φθάνει αυτή τη στιγμή τα 10 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή επί της ουσίας είναι ανενεργός καθώς τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης είναι πολλά και στη μάχη αυτή συνέβαλε και η καθοριστική απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα.
Ποιοι άλλοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα 800 ευρώ
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,4 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπαχολούμενους και επιτηδευματίες. Θα είναι ακατάσχετη.
Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες πως στο γκρουπ των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ μπαίνουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως διευκρινίστηκε σήμερα από τους υπουργούς εντάσσονται σ’ αυτό:
– Όλοι όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου μέχρι προχθές, Τετάρτη 17 Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις.
-Όσοι εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση από 1ης Μαρτίου και μέχρι προχθές, 17 Μαρτίου.
-Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε χθες πως σταματάει έως το τέλος Απριλίου.
-Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται, αλλά δεν έχουν κλείσει και συνεχίζουν. Αυτοί θα λάβουν τον έκτακτο μισθό των 400 ευρώ. Προϋπόθεση ο εργοδότης να τους έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση.
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Δώρο Πάσχα
Αναφορικά με το δώρο Πάσχα διευκρινίστηκε ότι θα καταβληθεί κανονικά, ωστόσο με παράταση για τον Ιούνιο. Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μεταθέσει το χρόνο πληρωμής για να στηρίζει εμμέσως την ρευστότητα των επιχειρήσεων καθώς υπολογίζεται ότι το δώρο Πάσχα ανέρχεται στο ποσό των 1-1,2 δισ. ευρώ.
Ένας ακόμα λόγος είναι για να πέσει το ποσό των 12 δισ. ευρώ μετά την κρίση για να τονώσει το σύνολο της ελληνική οικονομίας. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν μπορούν να το καταβάλουν κανονικά.
Επίσης «έκτακτο επίδομα Πάσχα» θα δοθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στους υπαλλήλους στην Πολιτική Προστασία για όσα έχουν κάνει τις ημέρες που η χώρα δοκιμάζεται από τον κοροναϊό.
Όπως διευρκίνιστηκε τέλος 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ & ΓΓ Πολ.Προστασίας θα λάβουν δώρο Πάσχα.
Τράπεζες-Δάνεια
«Καλύπτουμε με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος πολιτών σε εφορία ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση στην πληρωμή των δόσεων για τα δάνεια. Δίνεται δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα 3 μηνων .
Προειδοποίηση για πρόστιμα σε κερδοσκόπους
Τις προειδοποιήσεις για αυστηρά πρόστιμα προς τους κερδοσκόπους επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν την αναστολή πληρωμής χρεών όσοι δικαιούνται την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε.
Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες, ενώ σημείωσε πως σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδιας.
Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους, προειδοποίησε.
Έκλεισε την παρέμβασή του σημειώνοντας ότι υφίσταται επάρκεια προϊόντων και ότι όλες οι παραγγελίες [αντισηπτικά] είχαν παραδοθεί από χτες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις.
Βρούτσης: Καταβολή δώρου Πάσχα-Συντάξεις
Μαζί με το επίδομα αδείας δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους και μάλιστα χωρίς κυρώσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε μεταξύ άλλων πως δίνεται η δυνατότητα καταβολής του δώρου του Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας χωρίς αυτή η μεταβολή να επιφέρει κυρώσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν, μπορούν να το καταβάλουν.
Παράλληλα τόνισε την δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης της εργασίας σε εργοδότες που πλήττεται ο ο τζίρος τους. Παράλληλα όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο ισχύει για 1 μήνα.
Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη, διευκρίνισε ο υπουργός.
Συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.
Αφορολόγητα α 800 ευρώ
Τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο σημείωσε ο κ. Βρούτσης και διευκρίνισε ότι ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν νομοθετικά τις επόμενες ώρες.
Συντάξεις
Αναφερόμενος στις συντάξεις και πότε αυτές θα καταβληθούν ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.
Οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου, μισθωτών στις 30 Μαρτίου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα
Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο της, όπως έχουμε χρέος, βρισκόμαστε επί ποδός, στη μάχη κατά του κορονοϊού και των επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
Στο πεδίο της οικονομίας, προσπαθούμε, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, αφενός να διευρύνουμε το πεδίο οικονομικής δράσης αίροντας περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας, και αφετέρου να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου.
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν.
Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε.
Αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.
Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν τους βαθμούς ευελιξίας μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, και σε συνέχεια του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνουμε και οι τρεις υπουργοί το τρίτο πακέτο μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης:
1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.
Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.
Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.
Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.
Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.
Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.
Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.
Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα!
Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.
5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.
Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».
Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.
Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης.
Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω.
Οι προσαρμογές μας χαρακτηρίζονται από άμεσες και δραστικές λύσεις.
Από παρεμβάσεις γρήγορες και αποτελεσματικές.
Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας.
Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι.
Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!