«Δεν γλιτώνουμε την ύφεση», λέει πρώην σύμβουλος της Fed – τα δύο σενάρια
Στις ΗΠΑ, ακόμα και η δέσμευση του Donald Trump ότι η χώρα θα «στηρίξει δυνατά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κινέζικο ιό, όπως την American Airlines και θα βγουν δυνατότερες από πριν», δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει την κατάρρευση της αγοράς. Ο Dow Jones Industrial Average και ο S&P 500 είχαν τη χειρότερη μέρα τους από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, πέφτοντας 12,9% και 12% αντίστοιχα. Ήταν η τρίτη χειρότερη μέρα στην ιστορία του Dow, ενώ ο Nasdaq Composite είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (12,3%) από τότε που άνοιξε.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron χρησιμοποίησε εμφατικά τη φράση «είμαστε σε πόλεμο» με τον ιό, καταδεικνύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να λειτουργήσει η οικονομία (και) της χώρας του. Μέσα σε ένα καθεστώς ακραίας μεταβλητότητας και «σκωτσέζικων ντους» (αν λάβει κανείς υπόψη τις μάλλον πρόσκαιρες αναλαμπές της Πέμπτης) από τις αγορές, η Γαλλία ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίου ύψους 45 δισεκατ. ευρώ για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire να τονίζει ότι «δεν θέλουμε χρεοκοπίες» και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δεσμεύονται πως θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξουν επιχειρήσεις και οικονομίες. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά.
Στην αγορά της αβεβαιότητας με τα διεθνή χρηματιστήρια να βυθίζονται κάθε μέρα και περισσότερο, ο Cboe Volatility Index – ο «δείκτης φόβου» της Wall Street-εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο σημείο του, στις 82,69 μονάδες, ξεπερνώντας και το peak των 80,74 μονάδων της οικονομικής κρίσης! Ο επικεφαλής αναλυτής του Leuthold Group, Jim Paulsen, εξηγεί ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα άσχημα νέα. «Είναι το άγνωστο. Ούτε οι ειδικοί υγείας δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτός ο ιός και πού κατευθύνεται και αυτό είναι το χειρότερο για τους επενδυτές. Προτιμώ, αντί για αβεβαιότητα, να έχω κακά νέα κάθε μέρα». Και δεν έχει άδικο.
Ο πρώην σύμβουλος της Fed και καθηγητής Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο Dartmouth, Andrew Levin, λέει ότι «δεν βλέπω πώς θα αποφύγουμε την ύφεση στην αμερικανική οικονομία, αφού οι άνθρωποι μένουν σπίτι, δεν πάνε για ψώνια, σε εστιατόρια, δεν αγοράζουν αυτοκίνητα. Με το consumer spending να πέφτει δραματικά, ο οικονομολόγος προειδοποιεί ότι για να μην μπει ο κόσμος σε ύφεση, με κλείσιμο επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας, «χρειάζεται ο σωστός συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο Levin λέει ότι στο «καλύτερο σενάριο», εάν μέχρι τον Αύγουστο, οι άνθρωποι επιστρέψουν στις δουλειές τους και ξοδεύουν ό,τι κράτησαν, η οικονομία «θα ανακάμψει γρήγορα». Στο «λιγότερο καλό σενάριο», στο οποίο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται επί μακρόν και είναι ασαφές πότε οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους -όπως γίνεται στην αεροπορική βιομηχανία- «η ύφεση θα τραβήξει πολύ περισσότερο και θα χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής αργότερα, στα μέσα του έτους»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ