Η αποεπένδυση «χτυπά» και τα «ασφαλή καταφύγια»
TA SAFE HAVEN ASSETS ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ -Xρυσός, Παλλάδιο, Πλατίνα, Xαλκός, αμερικανική σόγια
Στους δύσκολους καιρούς, όταν οι αγορές υποχωρούν, οι επενδυτές αποεπενδύουν από τις μετοχές και τοποθετούνται στα ασφαλή καταφύγια. Η λογική λέει ότι τα safe haven assets, ακόμα και σε καιρούς ύφεσης, ακόμα και σε καιρούς πολέμου, αν δεν αυξάνουν, τουλάχιστον διατηρούν την αξία τους. Στην κρίση του κορωνοϊού, ωστόσο, με τις αγορές να καταρρέουν πέρα από κάθε λογική και τους ειδικούς να μην ξέρουν εάν οδεύουμε προς τη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών ή πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, ακόμα και τα ασφαλή καταφύγια, αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο… ασφαλή.
Με το πετρέλαιο να βυθίζεται λόγω του πολέμου των τιμών ο οποίος έχει ξεσπάσει μεταξύ του OPEC και της Ρωσίας, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πολύτιμων μετάλλων, μάλλον του πιο εμβληματικού safe haven asset, στο οποίο «παραδοσιακά» καταφεύγουν οι επενδυτές σε περιόδους κρίσεων.
Ο χρυσός, την Τρίτη επέκτεινε τις απώλειές του, μετά από την χειρότερη εβδομάδα εδώ και 40 περίπου χρόνια, με τους επενδυτές να «πουλάνε οτιδήποτε μπορούν να πουλήσουν», από χρυσάφι, σε παλλάδιο, ασήμι, εμπορεύματα κ.α., καθώς ο ολοένα και διευρυνόμενος οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού προκαλεί πανικό στις αγορές και κάνει τους επενδυτές να αποεπενδύουν από παντού (κυριολεκτικά!) και να συσσωρεύουν αυτό που ο Buffett χαρακτήριζε, λίγους μήνες πριν, ως «πρόβλημα»:
Piles of cash, δηλαδή σωρούς από ρευστό. Υπερβολή; Υπολογίζεται ότι οι επενδυτές έχουν βάλει στα… σεντούκια τους, τραβώντας τα από μετοχές, περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη Wall Street και περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ από τις ευρωπαϊκές αγορές, από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα.
Το χρυσάφι… σκραπ
Αυτή τη φρενίτιδα πώλησης σε όλο τον πλανήτη, τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ο χρυσός, ο οποίος είχε χτυπήσει υψηλό επταετίας πριν από μιάμιση εβδομάδα, κατακρημνίστηκε (πτώση άνω του 11%) στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγράψει από το 1983, προσπαθώντας με βία να κρατηθεί πάνω από τα 1.500 δολάρια την ουγγιά.
«Οι αγορές είναι σε panic mode», εξήγησε ο trader στη Heraeus Metals Germany, Alexander Zumpfe. «Τα επιτόκια που περιέκοψε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed, δεν άλλαξαν αυτή την κατάσταση- το αντίθετο έγινε».
Ότι το καταφύγιο του χρυσού έχει χάσει την ασφάλειά του αφού… βομβαρδίζεται, καταδεικνύει γλαφυρά και η πορεία του SPDR Gold Shares, του μεγαλύτερου exchange-traded fund που βασίζεται στο πολύτιμο μέταλλο.
Η μετοχή του στο NYSE κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο τριμήνου, έχοντας γκρεμιστεί από τα 158 δολάρια, στις αρχές του μήνα, στα 141 τη Δευτέρα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για bear market, αλλά για panic selling που συμπαρασύρει και το ασφαλέστερο των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων.
Οι επενδυτές, όπως εξηγούν οι αναλυτές, πουλάνε (και) τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό και άλλα ασφαλή καταφύγια, για να μαζέψουν ρευστό, αλλά και να καλύψουν τις γιγαντιαίες απώλειες που έχουν σε άλλες αγορές.
«Βρισκόμαστε σε ένα σενάριο στο οποίο οι επενδυτές πουλάνε οτιδήποτε μπορούν» λέει ο επικεφαλής αναλυτής της ActivTrades, Carlo Alberto De Casa, ενώ ο Zumpfe της He-raeus εξηγεί ότι «ο χρυσός πωλείται για να δημιουργήσει ρευστότητα σε offset απώλειες σε άλλες αγορές.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επενδυτές πουλάνε επίσης τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό με σκοπό να κρατήσουν την αξία του πολύτιμου μετάλλου στο συνολικό τους χαρτοφυλάκιο. Λόγω της χαμηλότερης αξίας του equity share, ο χρυσός θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχει ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά την αξία».
Ξεπούλημα
Την ίδια τύχη έχουν και τα άλλα ασφαλή καταφύγια. Η κατάρρευση για το ασήμι συνεχίστηκε με διεύρυνση των απωλειών (άνω του -1,35%) την Τρίτη, με τον χαλκό να βυθίζεται στα… «Τάρταρα», χάνοντας στα μέσα της εβδομάδας άνω του -2,57%, οδεύοντας προς την… εξαύλωση.
Ακόμα και τα εμπορεύματα, όπως η αμερικανική σόγια, από τα 954,5 δολάρια που ήταν το υψηλό 52 εβδομάδων, κατέρρευσε στα 791,38, καθώς οι επενδυτές παράλληλα δείχνουν πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές όλου του κόσμου, ξεπουλώντας ακόμα και τα κρατικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου.
Τελικά, λοιπόν, είναι ασφαλή τα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές και ποια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τέτοια; «Οι παραδοσιακοί κανόνες έχουν πλέον ανατραπεί και δεν υπάρχει πια τίποτα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασφαλές καταφύγιο, ούτε καν ο χρυσός», είναι η φράση- κλειδί του επικεφαλής αναλυτή της Ava Trade, Naeem Aslam, που περιγράφει την κατάσταση…
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ- ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
«Το ρευστό είναι ο βασιλιάς»
«Μερικές φορές», λέει ο portfolio manager Andrew Thrasher, «δεν χρειάζεται να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις στην κατανομή των assets σου, όταν αναζητάς ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Το ρευστό, είναι ο βασιλίας». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται ο κανόνας τον οποίο ακολουθούν σχεδόν ταυτόχρονα οι επενδυτές σε όλο τον πλανήτη, αποεπενδύοντας από παντού και διατηρώντας μόνο το ρευστό.
«Πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο panic selling και, όσο πλησιάζουμε προς τη γενικόποιηση αυτών των συνθηκών, πρόκειται να δούμε επιπλέον καθοδικές πιέσεις επάνω σε assets η τοποθέτηση στα οποία εμπεριέχει ρίσκο»”, λέει ο επικεφαλής αναλύτής της OANDA, Edward Moya, ενώ ο διευθυντής trading της High Ridge Futures, David Meger, περιγράφει την κατάσταση ως ένα «rush to cash με κινήσεις πανικού».
Υπάρχουν ωστόσο και οι πιο ψύχραιμη. Η Credit Suisse, σε σημείωμα προς τους πελάτες της αναφέρει με νόημα ότι «εκείνοι των οποίων η τρέχουσα κατανoμή των μετοχών έχει μειωθεί χαμηλότερα από το στρατηγικό επίπεδο και μπορούν να αντέξουν την αυξημένη μεταβλητότητα, θα πρέπει να αρχίσουν να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές»…
ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΤΑ HARD ASSETS
Στασιμότητα και στο real estate διεθνώς, εν μέσω υστερίας
Στις αρχές της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, πολλοί αναλυτές, βλέποντας τους επενδυτές να απομακρύνονται από τα πολύτιμα μέταλλα, τα κρατικά ομόλογα, τα νομίσματα όπως το γεν, αλλά την αγορά των ακινήτων να συνεχίζει να αναπτύσσεται, σκέφτηκαν ότι βρήκαν το “next big thing”.
Ότι η αγορά του real estate είναι το επόμενο safe haven asset της εποχής και πως σε αυτό θα «ρίξουν» τα λεφτά τους οι επενδυτές που αποεπενδύουν από… παντού. Οι πωλήσεις ακινήτων και κυρίως νεόκτιστων κατοικιών σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως της Σιγκαπούρης, που εκτοξεύθηκαν κατά 57,3% το Φεβρουάριο, αλλα και κυρίως η επίδοση της αμερικανικής αγοράς στις αρχές του μήνα, έδωσαν ελπίδες.
Ο CEO της αμερικανικής Roofstock, Gary Beasley, έλεγε, στις αρχές Μαρτίου ότι επενδυτές από την Ασία είχαν εκτοξεύσει την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ κατά 500%. Και εκτιμούσε πως «ο κόσμος ψάχνει να επενδύσει κεφάλαιο σε σταθερές περιοχές και σε hard assets, όπως το real estate».
Στην πορεία, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι έσφαλε. Ο λόγος είναι ότι όσο ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν, τόσο βυθίζονταν οι πωλήσεις και ακινήτων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Με τα ταξίδια να σταματούν, «στεγνώνοντας» τις πλατφόρμες τύπου Airbnb που τροφοδοτούσαν με τη σειρά τους μια άνθηση του real estate διεθνώς, η αγορά ακινήτων διεθνώς πάγωσε.
«Πρόκειται για ένα πραγματικό, συνολικό shutdown», εξηγούν αναλυτές, καθώς παράγοντες της αμερικανικής αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μια νέα οικιστική κρίση στις ΗΠΑ, που θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας τη μείωση της κίνησης και τα λουκέτα εταιριών (εμπορικά ακίνητα), το κύμα ανεργίας (μισθώσεις) και καταρρέοντας από τα υψηλά όλων των εποχών που βρισκόταν ως σήμερα…
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN, ΤΟ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
«Τέλος το αφήγημα» για τα κρυπτονομίσματα
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΟΣΟ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των fans του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, αλλά και όσων τα εμπορεύονται ήταν πάντα ότι αυτή η σχετικά νεοεμφανιζόμενη επενδυτική τάση αποτελεί ένα εναλλακτικό safe haven asset, σε καιρό μεγάλων κρίσεων.
Το «αφήγημα» το οποίο έλεγε πως, όταν θα καταρρέουν τα πάντα, όσοι έχουν στα portfolios τους bitcoin θα απολαμβάνουν την ασφάλεια των blockchain αγορών καταρρίπτεται, λένε οι επενδυτές, καθώς ο πανικός έχει πλήξει ισχυρά και τα κρυπτονομίσματα.
«Η μαγεία τέλειωσε» σχολιάζει δηκτικά το Forbes, ενώ οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων διέδιδαν πως «το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, που αντικαθιστά τα safe haven assets αιώνων».
Η πραγματικότητα όμως, θα έδειχνε πως μόνο έτσι δεν είναι. Οι επενδυτές, έχοντας καταβληθεί από μια πρωτοφανή υστερία, επιδόθηκαν σε ένα τρομακτικό sell-off όλες τις προηγούμενες ημέρες, όσο ο COVID-19 εξαπλώνεται στον πλανήτη και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας γίνονται και πιο αισθητές.
Το άγριο ξεπούλημα που ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν, οδήγησε το Bitcoin να εξαϋλώσει περίπου 900 δολάρια από την αξία του ως τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, με όσους έχουν τοποθετήσεις σε αυτό να καταγράφουν τεράστιες ζημιές. Τουλάχιστον, στα μέσα της εβδομάδας απέκτησε ξανά ανοδικές τάσεις, φτάνοντας ως και τα 5.466 δολάρια, κινούμενο κυρίως από traders οι οποίοι κυνηγούν βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Παρόλα αυτά, εάν παρακολουθήσει κανείς την πορεία που έχει το κρυπτονόμισμα παράλληλα με τις αγορές, βλέπει ότι με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, μπορεί να χάσει ακόμα και 200 δολάρια από την αξία του γεγονός που, όπως εξηγούν οι αναλύτες, μπορεί να σημαίνει πως θα ακολουθήσει την πορεία των μετοχών και δη των αμερικανικών.
Η… εξαφάνιση των όποιων κερδών έδειχνε το Bitcoin μέσα στην εβδομάδα απέδειξε γλαφυρά πώς οι traders δεν μπορούν να πεισθούν ότι τα βραχυπρόθεσμα ράλλυ θα τους ωφελήσουν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Άλλωστε, νωρίτερα αυτό τον μήνα, τα κρυπτονομίσματα, με βασικό αυτών το Bitcoin, βυθίστηκαν σε χαμηλό 12 μηνών, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές ρευστοποίησαν όποιες τοποθετήσεις είχαν σε αυτό, ώστε να κρατήσουν τα λεφτά τους σε -τι άλλο;- ρευστό. Και, ενώ παρατηρήθηκε ανάκαμψη ως και 40%, η μεσοπρόθεσμη πορεία του bitcoin αποδεικνύεται πως είναι bearish, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, γεγονός που το απομακρύνει από οποιαδήποτε λογικη safe haven asset.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ