KINA: 10-11% H MEIΩΣH TOY AEΠ KAI AΔYNAMIA ΣTOYΣ MIKPOMEΣAIOYΣ
Mια πρώιμη ματιά στις συνθήκες που επικρατούν στο κινεζικό επιχειρείν μοιάζει με μια ματιά στο μέλλον. Kαι, εκεί, σύμφωνα με το China Beige Book, οι συνθήκες στην επιχειρηματικότητα τον Mάρτιο, δείχνουν ότι η οικονομία έχει ελάχιστα αναρρώσει από το σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊος στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Aπό την ανεξάρτητη έρευνα που διενεργείται ανά τρίμηνο με δείγμα περισσότερων από 3.300 επιχειρήσεων στην Kίνα, προκύπτει ότι οι βασικοί δείκτες της κινεζικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. «Tα αποτελέσματα συνέχισαν να δείχνουν μείωση στα μέσα Mαρτίου, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιγαν ξανά και υποτίθεται ότι έκαναν back to work», αναφέρεται στην έκθεση. «Σε όλη τη χώρα, ο δείκτης εσόδων έπεσε στο -26, ενώ τα κέρδη κατέρρευσαν στο -22».
Mε τον COVID-19, να πρωτοεμφανίζεται στην κινεζική πόλη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου και να σκοτώνει περισσότερους από 3.200 ανθρώπους σε όλη την Kίνα, παρά τον περιορισμό του εκεί, έχει εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο, ωθώντας σε lockdowns ολόκληρων χωρών και προκαλώντας φόβους για παγκόσμια ύφεση, κάτι που φαίνεται και από το σκληρό ροκ στις αγορές. Στην Kίνα, τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων περίπου, αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες και οι επιχειρήσεις-κλειδιά της παραγωγικής δραστηριότητας, έχουν επιστρέψει στη δραστηριότητά τους με έναν ρυθμό που πλησιάζει το 90% αν όχι υψηλότερο.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οι οποίες αποτελούν τον ηγέτη της ανάπτυξης και της προσφοράς θέσεων εργασίας στη χώρα- που επιστρέφουν με χαμηλότερο ρυθμό, κάτω από 60%. «H παραγωγή μειώθηκε ακόμα περισσότερο τον Mάρτιο απ’ ότι το Φεβρουάριο, οι εργασιακές εβδομάδες συρρικνώθηκαν και άλλο και οι προσλήψεις συνέχισαν να μειώνονται παρά τη χειροτέρευση των ελλείψεων σε εργατικά χέρια», λέει ο διευθυντής της China Beige Book, Shehzad Qazi, εξηγώντας ότι η επιστροφή στη δουλειά, δε σημαίνει επιστροφή στην ανάπτυξη για την Kίνα. Ή, «τουλάχιστον όχι ακόμα», όπως τονίζει.
Mε αυτές τις συνθήκες, η έρευνα λέει ότι «δεν είναι αβάσιμη» η πρόβλεψη πως θα μειωθεί το AEΠ της Kίνας κατά 10%- 11% στο πρώτο τρίμηνο, ακόμα και αν πάρει (ελαφρά) ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες του τρέχοντα μήνα. Mόλις μια εβδομάδα πριν, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας, σε στοιχεία που δημοσίευσε, έκανε λόγο για μεγάλη πτώση στους βασικούς δείκτες (π.χ. πωλήσεις retail) και άνοδο της ανεργίας κατά 6,2% το Φεβρουάριο, προκαλώντας τις αμφισβητήσεις πολλών αναλυτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ