Η έντυπη έκδοση της Deal πρώτη είχε γράψει από της 29 Ιουλίου για τη μεγάλη συμφωνία των δυο τραπεζών με τίτλο πρωτοσέλιδου «Κλείνουν συμφωνία Λάτσης – Κωστόπουλος»
Αν και η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Δευτέρα όλα δείχνουν πως η συμφωνία έχει ήδη κλείσει και θεωρείται δεδομένη.
Στον παιχνίδι μπαίνει και fund από το Κατάρ το οποίο θα συμμετάσχει ως ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους ενώ γίνεται λόγος ότι η συμμετοχή αυτή θα εισφέρει περί τα 2 δισ. ευρώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που αναμένεται να γίνει.
Το Κατάρ συμμετέχει ήδη με ποσοστό 5% το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Αν και όλα θα γνωστοποιηθούν την Δευτέρα μέσω συνέντευξης Τύπου, βάση πληροφοριών, στο νέο σχήμα θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος με τον όμιλο Λάτση να συμμετέχει με ποσοστό περίπου 20%.
Σημειώνεται δε ότι τα δυο επιτελεία βρίσκονται σε διαβουλεύσεις εδώ και αρκετό καιρό για να ζυγίσουν τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου «γάμου» πριν καταλήξουν σε τελική συμφωνά.
Από την άλλη αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η νέα τράπεζα θα είναι η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με 150 δισεκατομμύρια ενεργητικό, 80 δισεκατομμύρια καταθέσεις, 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα σε 10 χώρες.
Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Alpha Bank κοιτάζει αρκετό καιρό για έναν «γάμο» συγκεκριμένα στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα όπου ο «γάμος» αυτός «μάτωσε» τελευταία στιγμή.
Alpha Bank – Eurobank: Ιστορική διαδρομή
Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.
Η Alpha Bank, που έχει ζωή 132 χρόνων, είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 καταστημάτων, ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, όταν δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου “Ι. Φ. Κωστοπούλου” μετονομάστηκε σε “Τράπεζα Καλαμών”. Το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε “Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως”. Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε “Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως”, αργότερα, το 1972, σε “Τράπεζα Πίστεως” και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.
Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό ατομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Alpha Bank. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.
Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους.
Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος, από τη μητρική εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA.
Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.
Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας.
Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Επίσης το 1999 γίνεται η Δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.
Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.
Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση. Στα τέλη του 2010 το EFG Group διέθετε, σε ενοποιημένη βάση, ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Οι λοιποί μέτοχοι ξεπερνούν τους 210.000 συνιστώντας μια από τις ευρύτερες μετοχικές βάσεις στην Ελληνική αγορά.