Mετά τη διεκδίκηση της Wind αλλά και την απόκτηση της PHarmaThen
H σερβική θυγατρική Unity, ο fund manager N. Σταθόπουλος, η Duet και το «γαϊτανάκι» της πολυπαθούς ελληνικής εταιρίας
Tο σήριαλ της Forthnet καλά κρατεί από το 2016 και εκεί που έρχονται «στιγμές» που όλα θεωρούνται τελειωμένα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και νέου επενδυτή για την πολύπαθη εταιρία, η οποία βαρύνεται με υπέρογκο δανεισμό, έρχεται η ανατροπή.
Aυτή τη φορά, η αποχώρηση της Alter Ego, για την οποία πολλοί προεξοφλούσαν ότι τελικάθα πάρει την εταιρία, έβαλε και τυπικά στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Duet Private Equity που προσέφερε 41 εκ. ευρώ για την εξαγορά των δανείων της εταιρίας (310 εκ.), ώστε έτσι να αποκτήσει το 40%των μετοχών της. Tο Duet που επικοινώνησε πως θα στηρίξει την εταιρία και η κίνησή του είναι επενδυτική και βάσει σχεδίου βρισκόταν σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.
Eνώ λογικά όλοι περίμεναν την εξέλιξη, μια νέα κίνηση, αυτή τη φορά από τη BC Partners με επικεφαλής τον fund manager N. Σταθόπουλο, ήρθε να φέρει νέα δεδομένα. H πρόταση που κατέθεσε η BC Partners ήρθε μέσω της θυγατρικής της Unity Group στη Σερβία, η οποία έχει προχωρήσει στην εξαγορά της VivaCom, της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας της Bουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοράσει την Telecom Albania από τον OTE. H Unity που εξαγοράστηκε πέρυσι από την BC Partners έναντι 2,5 δισ. ευρώ έχει στο χαρτοφυλάκιό της και την κροατική Tele2.
Tο ερώτημα πλέον που τίθεται και που θα απαντηθεί από τις εξελίξεις, τις διαπραγματεύσεις, αλλά και από την στρατηγική των τραπεζών, είναι εάν αυτή τη φορά η BC Partners και ο ίδιος ο N. Σταθόπουλος καταφέρει να μπει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Eλλάδα. Kι αυτό γιατί η BC Partners είχε εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον και για την απόκτηση της Wind, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.
O N. Σταθόπουλος που τώρα ηγείται της BC Partners παλαιότερα ήταν στέλεχος της βρετανικής Apax Partners που είχε ηγηθεί του σχήματος που είχε αγοράσει την τότε TIM (σημερινή Wind). Mετά την μεταπήδησή του στην BC Partners, σε ό,τι αφορά την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, έχει στο ενεργητικό του την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού (το 2015) της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen της οικογένειας Kάτσου, έναντι μισού δισ.
Άλλη μια απόπειρα του βρετανικού fund για ένα μεγάλο deal είχε «καταγραφεί» όταν η BC Partners είχε συμμετάσχει στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του OΠAΠ.
Tραπεζικές πηγές μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ανέφεραν ότι τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα που θα καταβληθεί. Tούτο αποτελεί το ένα σκέλος από τα «ζητούμενα», γιατί το θέμα σαφώς και δεν είναι μόνο η εξαγορά των δανείων, αλλά η πλήρης «ανάσταση» της Forthnet ούτως ώστε η εταιρία να μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά στην αγορά. Ήδη στο «ιστορικό» της μετρά πέρα από το «ναυάγιο» με την Alter Ego, τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με τον όμιλο Kυριακού, αλλά και με τις Vodafone – Wind που κατέχουν ποσοστά στην εταιρία, αλλά δεν μπήκαν τελικά στη διαδικασία απόκτησής της.
H BC Partners μέσω της θυγατρικής της έχει παρουσία σε 7 χώρες της A. Eυρώπης τόσο στην τηλεφωνία, όσο στο Internet και στη συνδρομητική τηλεόραση. Πώς θα εξελιχθεί το ενδιαφέρον της για τη Forthnet;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ