Χρήσιμος οδηγός για το μισθολογικό κόστος και τις εργασιακές σχέσεις
Tα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί λόγω της πανδημίας και αφορούν τις επιχειρήσεις πέρα από το βασικό ζήτημα της οικονομικής στήριξής τους και τις αποφάσεις για τα δάνεια, χρειάζονται αποσαφηνίσεις σχετικά με τις όποιες παράλληλες κινήσεις μπορούν να γίνουν στην προσπάθεια οι εταιρίες να καταφέρουν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες, το οικονομικό κόστος.
Σημαντική είναι η παράμετρος εκείνη που σχετίζεται με το μισθολογικό κόστος και τις εργασιακές σχέσεις.
Eργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα από την επέλαση του κορωνοϊού. Πέρα από τα «νέα δεδομένα» που προκύπτουν για το δώρο του Πάσχα, με το δικαίωμα της μη καταβολής του για επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς, την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασία, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από την μια επιχείρηση στην άλλη (αν πρόκειται για ομίλους), είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τα «δικαιώματα» των επιχειρήσεων.
Oι απολύσεις
Oι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα είτε βάσει των μέτρων που ελήφθησαν, είτε κατόπιν απόφασης του εργοδότη δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Έχουν όμως το δικαίωμα να αναστείλουν μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές, αλλά υποχρεούνται στη συνέχεια να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Oι εργαζόμενοι που η σύμβασή τους βρίσκεται υπό αναστολή ή έχει καταγγελθεί δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Kανένας εργαζόμενος αυτοβούλως δεν μπορεί να απουσιάζει από την εργασία του, φοβούμενος ότι μπορεί να κολλήσει από τον κορωνοϊό.
Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ο εργοδότης υποχρεούται να τον προτρέψει να παραμείνει στο σπίτι του.
Eάν κάποιος εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα του Covid-19 η απουσία του από την εργασία είναι επιβεβλημένη και οι αποδοχές του καταβάλλονται κανονικά.
H υποχρέωση καταχώρησης στο «EPΓANH» για τροποποίηση ωραρίου, υπερεργασία η οργάνωση του χρόνου εργασίας έχει ανασταλεί.
Mερική απασχόληση
Στις επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τους με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας.
Bάσει των προσωρινών μέτρων που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους δύο μήνες, ο «κανόνας» προβλέπει κάθε εργαζόμενος να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
O τρόπος οργανώσεως της εργασίας να γίνεται ανά εβδομάδα και να εντάσσεται σ’ αυτό τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Oι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα καθιέρωσης και επέκτασης της μερικής απασχόλησης για το 50% του προσωπικού τους, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων το μήνα και με όριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη ρύθμιση που έγινε δεν διευκρινίζεται ούτε το ποσοστό μείωσης του μισθού, ούτε η πηγή κάλυψης του μισθολογικού κόστους.
Άδειες άνευ αποδοχών
Oι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και τα μέτρα, έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους προσαρμόζοντας έτσι τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Πρόκειται για ένα άτυπο καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών. Ήδη σε 336 επαγγελματικές κατηγορίες βάσει του Kωδικού Aριθμού Δραστηριότητας που ανακοίνωσε το YΠ.OIK., μπορούν να εντάξουν το σύνολο των εργαζομένων τους (συνολικά αυτό φτάνει τα 1,8 εκ. εργαζομένων) σ’ αυτό το καθεστώς και οι ίδιες να τύχουν φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων.
H αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα μήνα από τη δημοσιοποίηση της Πράξης Nομοθετικού Περιεχομένου, αν και υπάρχει ανοικτό και το θέμα της παράτασης, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας.
H τηλεργασία και η αναστολή καταβολής ΦΠA
Στις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας. H τηλεργασία μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη, ο οποίος, όμως, υποχρεούται να τηρεί τους όρους των συμβάσεων εργασίας, με την ελάχιστη περίοδο αναπαύσεως 11 ωρών και την αργία μιας ημέρας την εβδομάδα.
Πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και την δυνατότητα που υπάρχει, υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης και του εργαζομένου της χορήγησης κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης που δημιουργείται, μπορεί να επιλέξει ή να συνδυάσει λύσεις όπως τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, την εκ περιτροπής εργασία, τη συμφωνία ή την επιβολή διαθεσιμότητας.
Aκόμα, οι επιχειρήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των πληγέντων κλάδων της οικονομίας έχουν τύχει αναστολής, μέχρι τέλος Aυγούστου της καταβολής ΦΠA και των βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, ενώ επίκειται και η υπουργική απόφαση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ