Συνεχίζει το ράλι το αργό
Συνεχίζεται το ράλι που ξεκίνησε χθες το πετρέλαιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, ενώ το σημερινό «άλμα» είναι 5,65%.
Όλα αυτά εν μέσω της αναζωπύρωσης των προσδοκιών για σημαντική περικοπή της παραγωγής, μετά την έκκληση του Ντόναλντ για μια συντονισμένη παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η ιστορική κατρακύλα των τιμών του αργού.
Τις προσδοκίες για μια σημαντική παρέμβαση στην αγορά πετρελαίου τροφοδοτεί η ανακοίνωση της ομάδας OPEC+ ότι θα πραγματοποιηθεί μια ψηφιακή συνεδρίαση τη Δευτέρα, ανοιχτή σε όλους τους παραγωγούς -όχι μόνο για τα μέλη του OPEΟ και τους συμμάχους του- αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα συμμετέχει. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερώσει εάν θα λάβουν μέρος.
Η “λίστα των καλεσμένων” είναι σημαντική καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μειώσει την παραγωγή, μόνο εάν άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μοιραστούν μέρος του βάρους. Η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που συγκάλεσε τη σύσκεψη, λέγοντας ότι θα επιδιώξει “μια δίκαιη συμφωνία”.
Εν μέσω αυτών των προσδοκιών, το αργό τύπου West Texas Intermediate σημειώνει άλμα 5,85% στα 26,80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ωστόσο ενδοσυνεδριακά σημειώσει κέρδη ακόμη και άνω του 12%, φτάνοντας έως τα 28,56 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμή στην εβδομάδα το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του 20%.
Όσον αφορά το πετρέλαιο τύπου Brent, ενισχύεται κατά 11,6% και διαμορφώνεται στα 33,40 δολάρια το βαρέλι.
Ο Τραμπ σόκαρε τις αγορές την Πέμπτη, γράφοντας στο Twitter ότι αναμένει από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να μειώσουν την παραγωγή τους κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια -ή σχεδόν το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αλλά, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση, ο πρόεδρος θέλει να συνεισφέρουν και οι αλλοι παραγωγοί.
Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη “άσκηση” καθώς δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα συμφωνήσουν. Η Ρωσία εξάλλου έσπευσε να διαψεύσει την Πέμπτη ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για μείωση της παραγωγή.
Παράλληλα, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι συμφωνηθεί τελικά μια μείωση κατά 10 εκατ. βαρέλια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά βίας θα μπορούσε να αναστρέψει την υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει προκαλέσει ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι η μείωση της ζήτησης θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 35 εκατ. βαρέλια.