Ούτε μια περικοπή 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα δεν σώζει την κατάσταση
Σε «πρωτοφανή» μείωση της ζήτησης έχουν οδηγήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol.
Μάλιστα όπως σημείωσε ακόμα και μια σημαντική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν θα ήταν αρκετή για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά αργού κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Συνεδριάζει ο OPEC+ τη Δευτέρα
Σημειώνεται ότι η ομάδας OPEC+ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί μια ψηφιακή συνεδρίαση τη Δευτέρα, ανοιχτή σε όλους τους παραγωγούς -όχι μόνο για τα μέλη του OPEC και τους συμμάχους του- προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της περικοπής της παραγωγής πετρελαίου.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα συμμετέχει και φυσικά εάν θα παραστούν και οι ΗΠΑ, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μειώσει την παραγωγή της, μόνο εάν και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μοιραστούν μέρος του βάρους.
Όπως δήλωσε, όμως ο Birol στο Reuters, ακόμη και αν επιτευχθεί μια περικοπή της παραγωγής έως και 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που θα συζητήσει ο OPEC και οι υπόλοιποι παραγωγή την επόμενη εβδομάδα, και πάλι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα προστεθούν στην αγορά 15 εκατ. βαρέλια, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προέτρεψε τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του OPEC αλλά και προεδρεύων επί του παρόντος της ομάδας των G20, να συζητήσει ενδεχόμενους τρόπους σταθεροποίησης της πετρελαϊκής αγοράς με όλα τα μέλη της 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.