Η προσφορά του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Διατέθηκε πλήρες, δωρεάν για την αντιμετώπιση της κρίσης
Στην απρόσμενη κρίση του κορωνοϊού που χτυπά όλο τον κόσμο, κάποιες επιχειρήσεις δίνουν το παράδειγμα. Άλλοι παρέχουν ανεπνευστήρες, άλλοι υλικά, άλλοι υγειονομικό υλικό. Στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, αντ’ αυτών, διέθεσε -εντελώς δωρεάν- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα «υπερόπλο» για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19: Ένα ολόκληρο, στελεχωμένο, λειτουργικό νοσοκομείο! Ο λόγος για το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο προσφέρεται στους Έλληνες ως το τέλος Ιουνίου, ώστε να συμβάλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον ιό από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ.
Και, αν αυτή η κίνηση έχει εντυπωσιάσει, για τη διοίκηση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, είναι κάτι σαν “business as usual”. Κοντά 40 χρόνια που λειτουργεί ο Όμιλος, έχει δημιουργήσει ένα είδος «παράδοσης» στη διαρκή προσφορά στο κράτος και το κοινωνικό σύνολο, στη στήριξη της πατρίδας αλλά και των ανθρώπων που είναι αδύναμοι. Για τον CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρα Βασίλη Αποστολόπουλο, δεν είναι μόνο η προσφορά αυτή καθεαυτή που έχει σημασία, όσο και ο συμβολισμός της σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την χώρα.
«Στο DNA μας»
Ως ο μοναδικός ελληνικών συμφερόντων μεγάλος Όμιλος υγείας στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ιατρικού δεν λειτουργεί με τη λογική των ξένων funds που επενδύουν στην υγεία με σκοπό να πάρουν τις υπεραποδόσεις και να φύγουν. Γι’ αυτό και το ΔΣ του θεώρησε αυτονόητο να κάνει αυτή την προσφορά, που κοστολογείται στα 3 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας μια από τις 5 συνολικά μονάδες του στην Αθήνα, τη νοσηλευτική μονάδα του Περιστερίου, σε πλήρη λειτουργία, στελέχωση και ετοιμότητα στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δωρεάν!
Το Ιατρικό Περιστεριού αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες, έξι κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας, τέσσερις χειρουργικές αίθουσες, ενώ απασχολεί 203 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και συνεργάζεται με επιπλέον 200 καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Ρωτάμε τον κ. Αποστολόπουλο πώς ελήφθη η απόφαση να διατεθεί το Ιατρικό Περιστερίου. «Ως ο ελληνικός πόλος στον χώρο της ιδιωτικής υγείας», απαντά, «έπρεπε να προβούμε σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού και ουσίας, που θα εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στη νέα δοκιμασία που περνάμε ως χώρα και λαός. Κάτι που θα εξέφραζε την ιστορία του ομίλου μας και αυτό που το πατριωτικό καθήκον μας υπαγορεύει.
Σαν όμιλος έχουμε μια διαχρονική πορεία στήριξης της κοινωνίας και των ευπαθών ομάδων, πολύ δε περισσότερο σήμερα που τίθεται υπό καθολική απειλή η χώρα και η ευημερία της. Η απόφαση λοιπόν, ελήφθη με γνώμονα τις διαχρονικές μας αρχές και αξίες που έθεσε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας ο ιδρυτής Γεώργιος Αποστολόπουλος και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA μας».
Για τον Όμιλο, είναι παράγοντας ενθαρρυντικός το γεγονός ότι «βάζει πλάτη» στην πατρίδα σε μια δύσκολη στιγμή, στην οποία όμως αυτή δείχνει να κρατάει. «Προφανώς και το παράδειγμα των γειτόνων μας και ειδικότερα της Ιταλίας», λέει ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, «έδρασε αφυπνιστικά και το κράτος αντέδρασε έγκαιρα και με σοβαρότητα.
Έκανε βήματα και σχεδιασμούς πολύ γρήγορα, υπερκερνώντας τις διαχρονικές αδυναμίες του ΕΣΥ, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς που βλέπουμε σήμερα για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Και, ευτυχώς, απασχολούμε τη διεθνή κοινή γνώμη με κάτι θετικό, σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια».
Η επόμενη μέρα
Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε διεθνώς τεστάρει τις αντοχές των συστημάτων όλων των χωρών. Φυσικά και του ελληνικού που δείχνει να αντέχει μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του τόπου πρέπει να προετοιμάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα. «Το γεγονός ότι υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός από την πρώτη στιγμή», εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, «ουσιαστικά λειτούργησε αντισταθμιστικά, στις εγγενείς διαχρονικές αδυναμίες που έχει το ΕΣΥ. Αδυναμίες που δεν εντοπίζονται σε κάποια μόνο περίοδο, αλλά συσσωρεύονται από την ίδρυσή του και χρονίζουν».
Κατά τον ίδιο, τώρα είναι η ευκαιρία για να σχεδιαστεί ένα καλύτερο μέλλον. «Το έχω τονίσει, ότι η ιδιωτική υγεία και η δημόσια, πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά και ο κάθε τομέας να είναι επιφορτισμένος να δίνει τις υπηρεσίες που μπορεί καλύτερα και σε αυτούς που πρέπει. Νομίζω ότι την επόμενη μέρα της κρίσης, θα πρέπει όλα τα διαχρονικά προβλήματα να προσεγγιστούν με σοβαρότητα και μεθοδικότητα και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για την επίλυσή τους πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις και «πολιτικό κόστος».
Ο Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, εκτός από CEO του Ομίλου Ιατρικού, μιλά και με μια άλλη ιδιότητα. Αυτή του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. «Αυτό που πάντοτε υποστήριζα, ως πρόεδρος της ΕΕΝΕ», λέει, «ήταν το πατριωτικό επιχειρείν και η δύναμη του παραδείγματοs. Και δώσαμε ένα καλό παράδειγμα στο πώς ο ιδιωτικός τομέας μπορεί, σε καταστάσεις πολέμου -μιας και με πόλεμο προσομοιάζεται αυτή η κρίση- να δίνει βροντερό “παρών”, να εμπνέει και να δίνει άμεση προστιθέμενη αξία.
Η επόμενη μέρα, μάλλον θα αντιπροσωπεύει μια μερική κανονικότητα πριν έρθει η πλήρης. Εκεί όλοι θα μετρήσουμε τις πληγές μας. Κανείς δεν θα βγει ατσαλάκωτος. Το παρήγορο, ωστόσο, είναι ότι, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση που βιώσαμε, πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Άρα οι λύσεις που θα δοθούν, θα αφορούν στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, πέραν των πρόσθετων μέτρων που θα μπορέσει να δώσει, σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση».
Ο ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
«H παράδοση» και η συνεισφορά στην κοινωνία
«Κανένας Έλληνας στο εξωτερικό για νοσηλεία». Με αυτό το «σύνθημα», το 1984, ο Γιώργος Αποστολόπουλος ίδρυσε το Ιατρικό Αθηνών, σκεπτόμενος κάτι που, τότε, φάνταζε σαν τρέλα: Να δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο όμιλο υπηρεσιών υγείας που θα φέρει την υψηλή τεχνολογία και τις κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες στην πόρτα του κάθε Έλληνα. Και τα κατάφερε, αφήνοντας, όμως, παράλληλα, μια «βαριά» παρακαταθήκη, καθώς ο Όμιλος δημιούργησε «παράδοση» στην επιστημονική πρω- τοπορία, αλλά και την προσφορά, βρισκόμενος δίπλα στην ελληνική κοινωνία, σε δοκιμαζόμενες και ευπαθείς ομάδες.
Αυτό το απέδειξε εμπράκτως, στη δεκαετή κρίση που έπληξε τη χώρα. Όταν άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εγκατέλειπαν την Ελλάδα, ο Όμιλος Ιατρικού δεν έμεινε απλά εδώ, αλλά έβαλε «πλάτη» στην κοινωνία και την εθνική οικονομία, εμπράκτως. Αρχικά με τη δραστηριότητά του αυτή καθ’ εαυτή. Στην οκταετία 2010-2018, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών έδωσε 690 εκατ. ευρώ σε δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ 260 και 215 εκατομμύρια ήταν οι καταβολές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, αντίστοιχα.
Και ενώ 5,5 εκατομμύρια πολίτες επέλεξαν τις υπηρεσίες του Ιατρικού, 230 εκατ. ευρώ ήταν η εισροή συναλλάγματος από ξένους ασθενείς και ξοδεύτηκαν 61 εκατ. σε επενδύσεις. Και όχι μόνο: Μισό εκατομμύριο ακρίτες πλέον εξυπηρετούνται μέσω τηλεϊατρικής, 6.000 συμπολίτες μας έλαβαν δωρεάν ή προνομιακές υπηρεσίες, καθώς και χιλιάδες αθλητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ιατρικής χορηγίας ομοσπονδιών, ομάδων και συλλόγων σε όλη τη χώρα.
Το Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας, που απευθύνεται σε όλους εκείνους που «Φυλλάτουν Θερμοπύλες», με το οποίο παρέχεται δωρεάν υγειονομική, ιατρική και νοσοκομειακή κάλυψη σε παραμεθόριες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Φούρνοι Ικαρίας, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σαμοθράκη, η Κίναρος, καθώς και σε οργανισμούς, όπως τα «Παιδικά Xωριά SOS».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ