Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποίησε πως «η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση» ενώ προέβλεψε ότι πιθανόν να ζήσουμε εξελίξεις που «δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου».
Οι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνοντας στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διαδικτυακής δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη ημέρα».
Δεν έχει προηγούμενο η καθήλωση της ζήτησης
«Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δε θυμάμαι η γενιά μου να έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα, δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Απέδωσε δε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι αντέδρασε απείρως καλύτερα από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, «γι’ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε».
Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση
Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos τόνισε, ωστόσο, ότι γρήγορα η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση.
«Οι χώρες προέταξαν την υγειονομική στήριξη παρά την οικονομική. Όμως, σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, έχει μέλλον. Άρα αρχίζουν τώρα οι επιπτώσεις στην οικονομία».
Όπως πρόσθεσε, χωρίς ωραιοποίηση, «το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανές», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που θα ξεπερνά το 20%. Τέτοιες εξελίξεις «δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Άψογα λειτουργεί η ενεργειακή αγορά
Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή λειτουργεί άψογα. «Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο και προϊόντα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι “για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στην αγορά».
Κινδυνεύουν με αφανισμό επιχειρήσεις της βιομηχανίας
Αντίθετα, όπως είπε, στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα. «Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται «τελείως εξωγενείς παράγοντες».
Συνοψίζοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι σε survival mode. Το πρώτο που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων».
«Εμείς που μεγαλώσαμε μέσα από τον κύκλο των commodities ξέρουμε ότι υπάρχει πάτος. Αλλά για να ζήσεις την άνοδο, πρέπει να έχεις επιβιώσει», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.