Μετά την έγκριση της Κομισιόν για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των θεσμών αντιτίθενται στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4605/2019 έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών και εκπνέει στις 30 Απριλίου. Από 1ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση, δεδομένης της κρίσης λόγω της πανδημίας. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς.
Στο τραπέζι μέχρι στιγμής έχουν πέσει δυο σενάρια. Ένα για παράταση έως τα τέλη του έτους και ένα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μία μικρότερη παράταση έστω, της τάξης των δύο μηνών. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση, καθώς η έναρξη πλειστηριασμών σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή εποχή λόγω κορωνοϊου, θα προκαλούσε πονοκέφαλο στο Μαξίμου.