Προγράμματα απασχόλησης που θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, το οποίο πάντα λειτουργεί ως εργοδότης ύστατης ευκαιρίας σε εποχές κρίσης, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και επεξεργάζεται ο ΟΑΕΔ προκειμένου να «τρέξουν» μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα. Τα προγράμματα που θα αφορούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ ( κοινωφελής εργασία) ενδεχομένως να υλοποιηθούν άμεσα. Στόχος είναι είναι να μην εκτροχιαστεί η ανεργία στους πιο ευάλωτους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός και το εμπόριο.
Συνοπτικά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναλύει η ΠΝΠ
– 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση
– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
– Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν έχουν δοθεί οι εξής παρατάσεις:
– Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 70.000 ανέργους).
– Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το Φεβρουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 80.000 ανέργους).
– Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο έχει δοθεί επίσης 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 43.000 ανέργους)
– Τέλος, και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει 2μηνη παράταση.
Παράλληλα, Ο ΣΕΒ προτείνει τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τη αναδιανομή, δανεισμό προσωπικού ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επέκταση της συνεργασίας θα μπορούσε να λάβει κατ’ αρχήν τις ακόλουθες τρεις μορφές:
Η πρώτη αφορά στην κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων «δανεισμού», ένα σχήμα το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται ήδη είτε ενδοομιλικά, είτε μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να «δανείζουν εργαζόμενους» σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων. Ήδη με την ΠΝΠ 68/20.3.2020, η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων παρέχεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.
Πρόκειται για μια πρακτική που διατηρεί θέσεις εργασίας, και καλύπτει ανάγκες με ταχύτητα και σχετική ευκολία. Παράλληλα, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη συνεργάζονται, είναι ευκολότερη η άμεση ενσωμάτωση στο νέο εργασιακό περιβάλλον «εργοδότη» λόγω εξοικείωσης, αλλά και ταιριάζει στην διαδεδομένη πρακτική πολλών επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν στελέχη που είναι «από γνωστό περιβάλλον».