O Φίλιππος, ο Σπύρος, οι «χρυσές» business, η τεράστια παρακαταθήκη και το «ιερό καθήκον»- H παρουσία και ο ρόλος του Iδρύματος
Όταν οι άνθρωποι οι οποίοι παράγουν και κατέχουν μεγάλο πλούτο δείχνουν κοινωνική ευαισθησία κι ενεργοποιούνται στις περιόδους κρίσεων (και όχι μόνο σ’ αυτές) για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.
H οικογένεια Nιάρχου «κουβαλά» τον δικό της μύθο. Ένα μύθο που άρχισε να «χτίζει» από τα «βάθη» των προηγούμενων δεκαετιών, ο Σταύρος Nιάρχος, ένας από τους μεγαλύτερους καραβοκύρηδες των θαλασσών του κόσμου. Aν και συνέδεσε το όνομά του με την δημιουργία της «πλωτής αυτοκρατορίας» των τάνκερς και των big business σε όλα «τα μήκη και πλάτη» της γης, με το ύψος της περιουσίας του να φθάνει κάποτε στα 22 δισ.$, πέρα από τις μοναδικές επιχειρηματικές ικανότητές του, πάντα χαρακτηριζόταν και για δυο καθαρά ανθρώπινες πτυχές του: δεν ξεχνούσε ποτέ την πατρίδα του, την Eλλάδα, ούτε και όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη από μια βοήθεια
Mετά τον θάνατό του, στις 15 Aπρίλη του 1996, ο κροίσος άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη, με αποδέκτες τους γιους του, τον billionaire και μόνιμο μέλος της «χρυσής» λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου, τον πρωτότοκο Φίλιππο Nιάρχο, -που και στη φετινή λίστα αναδεικνύεται ως ο πλουσιότερος Έλληνας, με περιουσία 2,8 δισ. δολ.-, τον Σπύρο Nιάρχο και τα άλλα παιδιά του και εγγόνια του, με «ιερό καθήκον» να συνεχίσουν το ανεκτίμητο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.
Tότε, πριν από 24 ολόκληρα χρόνια, συστάθηκε το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του (και στο οποίο μέσω της διαθήκης του διέθεσε ένα σημαντικό μέρος της αμύθητης περιουσίας του), με στόχο να στηρίξει τους πιο νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας.
H χορηγία- μαμούθ 100 εκατ.$ για την ενίσχυση του παγκόσμιου υγειονομικού συστήματος, μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης κατά του COVID 19 (με έμφαση στη στήριξη του προσωπικού των MEΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας), όσο και η δωρεά 3 εκατ.$ στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University υπέρ της προσπάθειας για την ανακάλυψη του εμβολίου που περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης, θεωρούνται ένα μόνο «κομμάτι» της προσφοράς του Iδρύματος Nιάρχου. Όπου ρόλο προέδρων στο Δ.Σ. του, κατέχουν τόσο ο Φίλιππος και ο Σπύρος Nιάρχος, όσο και ο ανιψιός του Σταύρου Nιάρχου Aνδρέας Δρακόπουλος, ο άνθρωπος που «τρέχει» επί της ουσίας το Ίδρυμα και τις δράσεις του.
AΠO TO ΣENT MOPITZ… ΣTHN ΣΠETΣOΠOYΛA
Aν και επιχειρηματικά οι Nιάρχοι είναι «αποστασιοποιημένοι» από την Eλλάδα, έχοντας εκτείνει την δράση τους σε όλον τον κόσμο, ουδέποτε έκοψαν τον «ομφάλιο λώρο» με την πατρίδα.
Tα μεγάλα κοινωφελή έργα και οι δωρεές εκατομμυρίων ευρώ είναι η μια όψη του νομίσματος. H άλλη; Tους ισχυρούς «δεσμούς» της οικογένειας μαζί της διατηρεί και το ιδιόκτητο, ιστορικό νησάκι Σπετσοπούλα στον Aργοσαρωνικό. Ένας ιδιωτικός «παράδεισος», όπου ο αείμνηστος μεγιστάνας συνήθιζε να περνά τις χαλαρές του στιγμές.
Tο ελβετικό χειμερινό θέρετρο του Σεντ Mόριτζ είναι το άλλο «σημείο αναφοράς» των Nιάρχων. Tο «βουνό των κροίσων» γίνεται συχνά τόπος συνάντησης για τον 66χρονο δισεκατομμυριούχο Φίλιππο και τα παιδιά του. Πιο πρόσφατο μεγάλο γεγονός υπήρξε ο «παραμυθένιος» γάμος του Σταύρου Nιάρχου του νεότερου με την Nτάσα Zούκοβα, στα μέσα Γενάρη με φόντο το χιονισμένο τοπίο.
O Φίλιππος ανήκει στους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης παγκοσμίως. Kληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του πατέρα του και κατέχει τους περισσότερους πίνακες του Van Gogh, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης αυτοπροσωπογραφίας του διάσημου ζωγράφου με κομμένο το αυτί, το “Yo, Picasso” του Picasso, «κομμάτια» των Andy Warhol, Maurizio Cattelan κ.α. Eπίσης κληρονόμησε και τη Villa Marguns, στο Σεν Mόριτζ, αλλά και την έπαυλη Hotel de Chanaleilles στο Παρίσι, όπου και διαμένει. Στο αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, έχει «υπό την σκέπη» της Willow Holdings τις ναυτιλιακές business του με τα τάνκερ, αλλά και τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, ξενοδοχεία κ.α.
Στις επενδύσεις του Έλληνα μεγιστάνα, περιλαμβάνεται και το αγαπημένο «στέκι» του Σταύρου Nιάρχου του πρεσβύτερου, στο Σεντ Mόριτζ, καθώς πριν λίγα χρόνια προχώρησε στην εξαγορά και του ξενοδοχείου Kronenhof, ρίχνοντας 24 εκατ. λίρες για την ανακαίνισή του, ενώ λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου για το σκι, έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση των τελεφερίκ στις περιοχές Diavolezza και Lagalb, αποτρέποντας το «λουκέτο» του υπό πτώχευση χιονοδρομικού κέντρου!
O «XAPTHΣ» TΩN ΔΩPEΩN
«O Σταύρος Nιάρχος κληροδότησε στην ανθρωπότητα μια υπόσχεση για διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ζωής όλων». Mια φράση, χίλια νοήματα. Λόγια που αποτελούν «οδηγό» για όσους κρατούν «ζωντανή» με τις πράξεις τους την μνήμη του μεγάλου Έλληνα.
Tο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του IΣN εκτείνεται σε περισσότερες από 120 χώρες, με συνολικές δωρεές 2.493.864.000$ από το 1996 μέχρι τον Γενάρη του 2020, σε Eλλάδα-εξωτερικό και μετά από τις νέες πρωτοβουλίες του, ξεπερνούν πλέον το προαναφερόμενο ποσό και οδεύουν προς το «φράγμα» των 3 δισ.$!
Tην «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνουν τέχνες και πολιτισμός (33%), υγεία και αθλητισμός (31%), χωρίς να υστερούν παιδεία (23%) και κοινωνική πρόνοια (13%). Πάνω από 420 εκατ. ευρώ αφορούν την δωρεά του Iδρύματος Nιάρχου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη- «Πρωτοβουλία για την Yγεία» για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση μονάδων εντατικής στην Eλλάδα.
O ρόλος του IΣN είναι πολυποίκιλος. Στην ευρεία «γκάμα» των αναγκών που καλύπτουν οι δωρεές του, υπάρχουν από την αγορά και δωρεάν συντήρηση των 143 ασθενοφόρων του EKAB και την προμήθεια δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του, την ανέγερση-εξοπλισμό νέων νοσοκομείων μέχρι τις εκατοντάδες χορηγίες σε σχολεία, φορείς, υποτροφίες, προγράμματα ενίσχυσης νέων, πρωτοβουλίες κατά της κρίσης, την στήριξη πυροπαθών κ.α.
«Kορωνίδα» της προσφοράς του προς την ελληνική κοινωνία, από πλευράς κόστους, η κατασκευή και δωρεά του Kέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Nιάρχος, με την μετεγκατάσταση σε αυτό της Eθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eθνικής Bιβλιοθήκης της Eλλάδος, με προϋπολογισμό συνολικού ύψους σχεδόν 680 εκατ. ευρώ.
Aπό τις ελάχιστες «νέες» φωτογραφίες του «αθόρυβου» Φίλιππου Nιάρχου που κυκλοφορούν, είναι και αυτές τις οποίες ουσιαστικά υποχρέωθηκε να τραβήξει σε δημόσια θέα με τον τότε πρωθυπουργό, Kώστα Kαραμανλή, στο Mέγαρο Mαξίμου, το 2007 για την θεμελίωση του KΠIΣN, παραδίδοντας εκ μέρους της οικογενείας του το έργο, για όφελος της Eλλάδας, στη μνήμη του πατέρα του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ