Τι προβλέπει έκθεση της Moody’s
Από την πρώτη στιγμή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, οι διοικήσεις των τραπεζών έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει και θα ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις. Σε έκθεσή της η Moody’s καταγράφει τις προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών τον καιρό της πανδημίας του Covid-19.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τονίζει ότι τα μέτρα περιορισμού σε Ευρώπη και Ελλάδα, βάζουν εμπόδια στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Στην ανάλυση της Moody’s με τίτλο «Non performing loans: H2 2019: Collections slow with stress expected from coronavirus outbreak» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οίκος εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν, λόγω των εμποδίων που έχουν υπάρξει από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του ιού.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Moody’s, αν και η μείωση των NPLs στη χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs κατέγραψε μόνο 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες), ελαφρώς υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018.
Το σχέδιο “Ηρακλής”, αναφέρει ο οίκος, στόχευε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs και ήταν υποστηρικτικό τόσο στις εγχώριες συναλλαγές NPEs όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς:
1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων (κατά πάσα πιθανότητα τις ίδιες τις τράπεζες) με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και
2) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο. Ωστόσο λόγω COVID-19, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανώς αναπόφευκτες.
Παράλληλα η Moodys αναμένει επιδείνωση στις τιμές των ακινήτων, ανάλογα και με το βάθος που έχει η ύφεση στην οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει σαφώς και τις τράπεζες.