Το ρίσκο που περιέχει η απόφαση άρσης των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από ευρωπαϊκές χώρες, ανέδειξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιες χώρες με πολλά περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα, ανοίγουν σταδιακά τις αγορές τους και μειώνουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι το οποίο δεν σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν θα επιστρέψουν και πάλι σε αυστηρά μέτρα αν παρατηρηθεί νέο κύμα κρουσμάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σχολίασε πως κάποιες χώρες αποφάσισαν να κάνουν μικρά βήματα, αλλά το ζητούμενο είναι τα βήματα αυτά για κάθε χώρα, να γίνονται στην κατάλληλη στιγμή.
«Αναρωτιούνται κάποιοι, γιατί κάποιες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ ανοίγουν σταδιακά και εμείς πάμε πιο αργά. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή», είπε αρχικά και έδωσε ένα παράδειγμα.
«Σε κάποιες χώρες αφορούν τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, σε άλλες, όπως η Δανία η οποία μείωσε το Ρ0 κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών. Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά. Στην Γερμανία, στις 20 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή».
Μέτρα με ρεαλισμό και διαφάνεια
Και στην συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος, που σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι με συντριπτική διαφορά ο δημοφιλέστερος πλέον Ελληνας, τόνισε πως τα όποια μέτρα παίρνει η κάθε χώρα, πρέπει να τα παίρνει στο σωστό timing και φυσικά να παρακολουθεί τα αποτελέσματά τους.
«Τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της σταδιακής άρσης των μέτρων αιωρούνται. Παρόλο που δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση, μια συντονισμένη προσπάθεια είναι θέμα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και συζητείται και στην πατρίδα μας. Ίσως έχετε δει έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων. Παρόμοιες δράσεις πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, το σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ Κρατών. Προφανώς παρόμοιοι χάρτες θα αναθεωρούνται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα περαιτέρω στοιχεία που θα εμφανίζονται καθημερινά. Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων. Η αξιολόγηση των κινδύνων, τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε διάφορους εργασιακούς τομείς, τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», ήταν το σχόλιό του.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως για τα όποια μέτρα παρθούν, αυτό θα γίνει μετά από συζητήσεις και εισηγήσεις μεταξύ των επιστημόνων και της κυβέρνησης.
«Η Επιτροπή μας θα συζητήσει για αυτά σε συνεργασία με την ηγεσία. Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι, όπως το να συνεχίσουμε να επιτηρούμε την νόσο πολύ καλά, να έχουμε διαγωνιστική επάρκεια, να έχει αντοχή το σύστημα υγείας, η προστασία για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι η προτεραιότητα και φυσικά η υγεία όλων μας», είπε και τόνισε για άλλη μία φορά πως οι όποιες αποφάσεις θα παίρνονται με τα δεδομένα που υπάρχουν εκείνη την στιγμή και με απόλυτη διαφάνεια.
«Τα μέχρι τώρα συνεχιζόμενα καλά αποτελέσματα μας δίνουν μια αισιοδοξία και οφείλονται στην κοινή μας προσπάθεια. Ναι στην αισιοδοξία, αλλά με πραγματικά δεδομένα. Με ρεαλισμό και με απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητείται, σε ό,τι αποφασιστεί. Ακόμα δεν είναι ο καιρός», σχολίασε.
Το παράδειγμα με το ρίσκο των σχολείων στη Δανία
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας έφερε και πάλι ένα παράδειγμα από την άρση των μέτρων της Δανίας, για να αναδείξει το ρίσκο που περιέχει μία τέτοια κίνηση. Η Δανία, που μετρά 309 θύματα και 6.681 κρούσματα, αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία. Αυτό έχει το ρίσκο του, όπως εξήγησε.
«Είπα το παράδειγμα των σχολείων. Θα σας πω τι θα κάνει η Δανία ανοίγοντας τα σχολεία. Αν σε δυο εβδομάδες, έχει περισσότερες μονάδες και εντατικές θεραπείες και θανάτους, θα τα ξανακλείσει. Άρα, ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πώς λειτουργούν τα μέτρα, θα τηρούν με ευλαβική προσήλωση αυτό που ονομάζω απόσταση, κανόνες υγιεινής και κοινωνική, κατά κάποιο τρόπο, επαγρύπνηση, επιφυλακή, επενδύοντας στην εκπαίδευση σε αυτούς τους κανόνες υγιεινής», τόνισε ο λοιμωξιολόγος που συμπλήρωσε πως στο διάστημα που βρισκόμαστε σε καραντίνα, δεν θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας.
«Θα ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας, δεν θα χάσουμε την κοινωνικότητά μας, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα μέτρα να μας καταργήσουν την ανθρωπιά μας. Αλλά πάμε σιγά-σιγά, πάμε βήμα-βήμα. Δεν πρέπει να βιαστούμε, δεν θα κάνουμε ξεπέταγμα εμείς, γιατί θα κάνει τεράστιο ξεπέταγμα ο ιός», κατέληξε.