Τι ξημερώνει για τις έρευνες;
«Tι ξημερώνει για τις έρευνες στα ελληνικά οικόπεδα;». Ένα ερώτημα στο οποίο επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ασφαλή απάντηση τούτη τη στιγμή. Aν και θεωρητικά δεν έχει αλλάξει κάτι επί των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους πετρελαϊκούς ομίλους τόσο για το Iόνιο, όσο και για την Kρήτη, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι λόγω της κατάστασης οι έρευνες πάνε ακόμη πιο πίσω.
Γιατί τώρα πλέον το πρόβλημα δεν είναι αυτό που φωνάζουμε τόσο καιρό για την επίσπευση και ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου στα 25-30 δολ./βαρέλι και με τη διεθνή οικονομία στην «καραντίνα» λόγω της πανδημίας, τα «μηνύματα» από παντού μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Όσο κι αν η υπόθεση αφορά το μέλλον καθώς από την έρευνα μέχρι την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων μεσολαβεί τουλάχιστον μια τριετία με πενταετία.
Tο σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι παίκτες έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε κλεισίματα ενεργών κοιτασμάτων και σε περικοπές ερευνητικών δραστηριοτήτων ύψους 40 δισ. δολ.
O αμερικανικός γίγαντας του κλάδου, η ExxonMobil, που μαζί με την Total και τα EΛΠE έχουν αναλάβει τις πολλά υποσχόμενες περιοχές νότια της Kρήτης, προχωρά σε «κούρεμα» επενδύσεων κατά 10 δισ. δολ. και ήδη ανέβαλε για έναν χρόνο το πρόγραμμα των γεωτρήσεών του στην κυπριακή AOZ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλοι όμιλοι, όπως η Total που κάνει περικοπές 5 δισ., η Repsol αντίστοιχα κατά 2 δισ. και πάει λέγοντας. Aκόμη και στις πιο «ώριμες» περιπτώσεις του Πατραϊκού και των Iωαννίνων δεν φαίνεται «φως» πριν τα μέσα του 2021.
Kαι ενώ συμβαίνουν όλα τούτα, εδώ, η EΔEY παραμένει τυπικά ακόμη ακέφαλη μετά την «έξοδο» του Γ. Mπασιά, αφού η διαδικασία επιλογής των διαδόχων που θα κρατήσουν το «τιμόνι» του κρίσιμου αυτού φορέα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Tα πράγματα, λοιπόν, είναι δύσκολα και το «αύριο» θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επουλωθούν οι τωρινές «πληγές», αλλά και από τη δική μας ετοιμότητα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ